Buna seara, as avea si eu nevoie de o serie de indrumari pentru a scoate rezolva o problema seriosa pentru bunicul meu.
Bunicul meu a iesit la pensie in toamna anului 1990 dupa ce a lucrat toata perioada de munca in cadrul unui CAP din Buzau. Meseria acestuia a fost de tractorist, lucrand destul si pe timp de noapte sau in deplasari. Cand a iesit la pensie nu a fost incadrat in nicio grupa de munca, insa colegii lui, care au iesit la pensie in 1991 sau 1992 au fost toti incadrati la grupa a 2a.
As dori sa stiu daca pot face ceva pentru a rezolva aceasta problema, stiind ca in Romania functioneaza principiul legii "mai favorabile", daca ceilalti au beneficiat de o lege "mai buna" cand au iesit la pensie de ce nu s-a aplicat si in cazul sau?
Bunicul tau trebuie sa mearga la societatea unde a lucrat sa solicite o adeverinta de grupa pe perioada respectiva , pe care o va depune la Casa de pensii. Pensia se acorda cu data depunerii adeverintei.In carnetul de munmca nu scrie in ce grupa a lucrat ,de aceea pensionarul trebuie sa aduca dovezi.
Meseria si activitatea desfasurata s-a incadrat in conditii obisnuite de munca. Meseriile si activitatile incadrate in gr.I si II existente la inceputul anului 1990 au fost revizuite prin Ordinele 50,100,125 din februarie sau martie 1990. Meseria si activitatea bunicului nu se regasesc in aceste ordine deci nu au fost nici pana in 1990 incadrate in alta grupa de munca decat cea obisnuita (gr.III).