depinde de mai multe contexte.
astfel, daca litigiul este purtat pe teren comercial, sentinta pronuntata chiar de instanta de fond poate fi pusa imediat in executare,fara a fi nevoie cu investire cu formula executorie.
daca litigiul se poarta pe teren civil,lucrurile se prezinta in felul urmator:
-Hj care se dau fara drept de apel devin definitive;se solicita la instanta de fond printr-o cerere sa se puna parafa "definitiva" dupa care se investeste cu formula executorie.
-cele date cu drept de apel, dupa finalizarea apelului(si mentinere a sentintei de la fond, fie si partial). se procedeaza in acest caz in modul prezentat deja.
- Hj pronuntate de instantele de recurs devin definitive si irevocabile. se va proceda si in acest caz tot in modul mentionat.
O hotarâre judecătorească rămâne definitivă şi irevocabilă dacă nu este atacată, în termenul legal, cu apel sau recurs. Dacă a fost atacată, hotărârea rămâne definitivă dacă instanţa la care se exercită calea de atac respinge apelul/recursul, menţinând hotărârea de fond şi nu mai există altă cale de atac împotriva respectivei hotărâri.
Art.377 al.1 c.proc.civ.
Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel,
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel, sau chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat sau cererea de apel a fost respinsa sau anulata,
3. hotararile date in apel,
4.orice alte hotarari care potrivit legii nu mai pot fi atacate cu apel.
Ok, deci o HJ ramasa definitiva la fond (fara apel , doar cu recurs) dar atacata cu recurs poate fi legalizata si investita cu formula executorie atat timp cat a fost promovata calea de atac a recursului?
Dacă a fost promovată calea de atac a recursului, hotărârea nu poate fi legalizată şi investită cu formulă executorie. Trebuie să aşteptaţi să se termine şi recursul.