avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O astfel de sentinta; poate fi investita cu titlul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O astfel de sentinta; poate fi investita cu titlul executoriu??

O sentinta data de prima instanta, cu cale de atac, cu recurs in 15 zile de la comunicare;
1). Poate fi considerata ca fiind o hatarare "Dfinitiva" ?
2). Poate fi investita ca titlul executoriul.?
3). Sau numai dupa ce se exercita calea de atac recursul ?
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 13:20, 26 Februarie 2012
da, este definitiva si executorie
sunt unele exceptii...insa regula e ca sunt definitive si executorii
Sentinta devine definitiva prin nerecurare, adica nu se exercita calea de atac prevazuta. Pentru a fi pusa in executare trebuie investita cu titlu executoriu.
Daca hotararea este atacabila doar cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare , ea este definitiva de la data pronuntarii, prin urmare dupa comunicare, poate fi legalizata cu aceasta mentiune, investita cu formula executorie si pusa in executare.
Hotararea este deci definitiva , insa nu si irevocabila.
Ea va fi si irevocabila dupa expirarea caii de atac, in situatia in care nu se va recura de nici una dintre parti.
Art.377 c.proc.civ.
al. 1 Sunt hotarari definitive:
1.hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel.
Art.376 c.proc.civ.
al. 1 Se investesc cu formula executorie prev. de art.269 al.1, hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hoarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anumite prevazute de lege.
Ok. Multumesc pentru raspunsuri; Presupun daca hotararea este nesusceptibila de apel si numai cu cale de atac ''recurs", ea este "definitiva" si poate fi investita dupa comunicare, deasemeni se poate invoca, ca dreptul de a cere executarea silita se naste in momentul cand hotararea este definitiva si poate fi pusa in executare;
Deci; din momentul cand hotararea este definitiva, se poate lua in calcul si "dreptul de a cere executarea hatararii",Presupun ca recursul nu suspenda executarea hotararii, ci numai cu dare de ""cautiune..""

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ramane definitiva o hj? Irina S. Irina S. Cand [b]ramane[/b] definitiva o HJ pentru a se putea investi cu formula executorie? (vezi toată discuția)
Executorie prin nerecurare mery.marin mery.marin buna, am o nelamurire...o sentinta pronuntata in 03.11.2009, la ce data devine definitiva, executorie si irevocabila prin nerecurare?? (vezi toată discuția)
Investirea cu formula executorie a hotararii inainte de a se solutiona recursul Georgiana111 Georgiana111 Se poate obtine hotarare executorie in cazul dreptului de vizita al copiilor in urma unui divort ,inainte sau dupa recurs (vezi toată discuția)