avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... prescriere datorii la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

prescriere datorii la intretinere

Fiind plecat din tara,am restante la plata cheltuielilor de intretinere la nivel de circa 4 ani.Asociatia de proprietari nu m-a actionat in judecata, pe de o parte si pentru faptul ca inainte de plecare am realizat lucrari de zugravire si punere gresie si faianta pe scara blocului, lucrari ce nu au fost decontate niciodata.
Am revenit in tara. Conducerea asociatiei s-a schimbat , au aparut proprietari noi, blocul are o singura scara , iar eu nu am documente legale care sa dovedeasca lucrarile executate, deci nu pot fi despagubit.
Am citit un interviu al d=lui Radu Opaina care spune se pot prescrie datoriile la intretinere mai vechi de 3 ani, conform prevederilor Codului civil ( Legea 287/2009).Am citit capitolul prescriptii din Codul civil si cred ca situatia mea s-ar subscrie art 2500 coroborat cu art 2506 si 2517.
INTREBARE
Care este procedura?Este suficienta inaintarea unei cereri catre asociatie ptr prescrierea acelor datorii mai vechi de 3 ani in baza Codului civil si a legii 287/2009? .Sunt identificate corect articolele in Codul Civil?
In lista de intretinere figurati cu sume restante?
In perioada de circa 4 ani asociatia de proprietari a desfasurat formalitati de recuperare restante,emiterea de inscrisuri cu scopul obligarii dvs la plata restantelor ?
Presciptia opereaza indiferent ca vrea cineva sau nu, deci nu e corect sa spuneti ca "se pot prescrie datoriile la intretinere mai vechi de 3 ani", ci "se prescriu datoriile mai vechi de 3 ani". Drept urmare, nu e pe baza de cerere. Doar daca vi se solicita dvs de catre asociatie plata unei datorii prescrise puteti sa le opuneti (in scris) prescriptia.
Atentie insa, numai datoriile scadente cu mai mult de trei ani in urma sunt prescrise (martie 2008), nu si cele mai noi de atat.

Prescriptia se intrerupe, urmand sa se socoteasca un nou termen de 3 ani, numai daca (i) ati recunoscut datoria; (ii) ati fost dat in judecata iar asociatia a castigat, (iii) s-a inceput executarea silita (care nu se poate fara punctul ii). Practic, inteleg ca doar primul punct v-ar putea pune probleme.

Legea indicata nu are nicio legatura cu realitatea de azi. Acela este codul civil care nu a intrat in vigoare si nici nu se stie cand se va intampla. In prezent prescriptia este reglementata de Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, iar termenul general este 3 ani.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Nu, asociatia nu a efectuat nici un demers legal de recuperare a restantelor afisate, probabil din 2 motive :pe de o parte fiindca- cel putin teoretic- aveam de incasat destui bani din realizarea reparatiilor amintite, iar pe de alta parte ptr ca se stia ca sunt plecat din tara.
opinia mea este sa asteptati ca asociatia sa va dea in judecata si dvs sa invocati exceptia prescriptiei.
Mergeti la asociatia de proprietari si platiti tot ce aveti de plata, restante, reparatii, fonduri, penalizari, mai putin cele dinainte de martie 2008. Acum fiind in martie 2011 dumneavoastra vi se prescriu toate sumele datorate mai vechi de 3 ani, asa cum s-a raspuns mai sus, conf Decretul nr. 167/1958.
La soaciatie discutati cu presedintele si administratorul, indiferent ca intre timp s-au schimbat. Constatati ce suma totala este pe lista de astazi (de exemplu 6000 lei). Sa caute administratorul lista de plata din martie 2008 (poate gasi de exemplu 800 lei). Faceti impreuna scaderea si achitati diferenta de 5200 lei pentru ca aceasta este acumulata in ultimii 3 ani. Platiti pe baza de chiatnta sau prin cont in banca si incheiati un proces verbal cu presedintele in care sa se consemneze aceasta operatiune, plecad pentru luna urmatoare cu "zero" datorii.
Avantajele acestei intelegeri sunt atat ale asociatiei cat si ale proprietarului restantier.

Alte discuții în legătură

Penalizari mai vechi de 3 ani magdamaria magdamaria buna ziua, as vrea sa stiu daca este adevarat ca penalizarile mai vechi de 3 ani se prescriu. si daca da, imi puteti spune ci care este temeiul legal pt ... (vezi toată discuția)
prescrirea penalizarilor tutu? tutu? care este legea care prevede prescrierea penalizarilor,deoarece dupa timp de 3ani si 1 luna au aparut penalizari pe listele de intretinere . Mentionez faptul ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)