avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Neplata onorariului provizoriu pentru expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Neplata onorariului provizoriu pentru expertiza

Am primit o expertiza contabila pe probleme de drespturi banesti in care plata onorariului provizoriu a cazut in sarcina reclamantului.Am cerut amanarea unui termen in care am invederat instantei faptul ca reclamantul nu s-a prezentat la niciuna din cele 2 convocari facute (anexand alaturi de cerere si copii de pe cele 2 procese verbale de convocare a partilor) si faptul ca nu s-a achitat onorariul provizoriu stabilit de instanta pentru expert.Am primit de la Tribunal adresa prin care ma roaga sa depun pana la 01.04.2011 raportul de expertiza, mentionand ca plata onoraraiului provizoriu nu a fost facuta. Intrebarea mea este: ce pot fac e in situatia in care stiu ca onorariul nu va fi platit de catre reclamant, iar depunerea raportului meu va fi doar o opera de caritate pentru tribuna? Pot invoca doar art.20 din Ord.2/2000 si sa-mi vad de treaba, cerand instantei sa oblige partea la plata onorariului (desi asta presupune amanarea procesului probabil) ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Daca ati fost numita de instanta pentru efectuarea unei expertize, aceeasi instanta trebuia sa dispuna si plata unui avans pentru expertiza contabila, in sarcina partii solicitante. Dupa depunerea la dosar a dovezii ca s/a achitat cuantumul stabilit de instanta, ar fi trebuit sa vi se comunice acest lucru indacand numarul chitantei si data achitarii , precum si unitatea bancara la care s/a achitat avansul pentru expertiza. NUma dupa acest pas, dvs aveati obligatia de a studia actele dosarului si a efectua expertiza. Daca partea care a solicitat expertiza nu s/a conformat celor dispuse de instanta.. prezinta dezinteres.Neachitarea avansului pentru expertiza este un motiv de acordare a unui nou termen.
Intr-o cauza in care am fost numit expert, dupa doua amanari pentru neplata onorariului provizoriu, cauza a fost suspendata si apoi s-a ajuns la perimarea ei.
Buna dimineata.In Ordonanta nr. 2/2000, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciar si extrajudiciara ,CAPITOLUL III,Reguli procedurale privind expertiza tehnica judiciara la :
Art. 17. (1) Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei judiciare numeste expertul sau, dupa caz, specialistul, indica in scris, prin incheiere sau prin ordonanta, obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda acesta, stabileste data depunerii raportului de expertiza, fixeaza onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, si comunica biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate sa efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei instiinteaza partea despre suma ce trebuie avansata pentru expertiza dispusa in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare si ii pune in vedere sa plateasca aceasta suma in termen de 5 zile de la instiintare.
Art. 20. - Suma stabilita drept onorariu provizoriu si avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, se depun, in termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea careia s-a incuviintat efectuarea expertizei, in contul special al biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile, deschis in acest scop.
Dar s-a intamplat sa primesc amenda pentru nedepunerea raportului de expertiza cu toate ca onorariul provizoriu nu era achitat.Asta depinde si de calitatea judecatorului.Va multumesc.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Pana la urma, partea care a cerut proba cu expertiza, va fi decazuta din proba daca nu achita onorariul provizoriu. Cred ca este o scapare a tribunalului. Cereti sa fie consemnat la dispozitia dvs, onorariul provizoriu.

Alte discuții în legătură

Reclamantul nu achita onorariul expertului ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)