avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa?

Buna ziua!
In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a solicitat ca proba expertiza contabila. Judecatorul sindic a aprobat-o. Se pune intrebarea: cine plateste aceasta expertiza?
Mentionez ca actiunea din procesul in cauza a fost insusita si de administratorul judiciar. Totusi nu el a solicitat expertiza?
Pe de alta parte, administratorul nu mai are nici o calitate in firma si atunci nu se pune problema ca el sa plateasca in nume personal.
Cand judecatorul sindic a admis ca proba expertiza contabila, a facut referire la faptul ca se va face adresa la expertul contabil in vederea efectuarii raportului de expertiza, insa nu i-a spus administratorului ca are de platit suma X.
Ce e recomandabil sa faca administratorul pana la termenul in cauza respectiva?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:47, 27 Decembrie 2014
Cod procedură civilă:
Art. 331 Numirea expertului
.....
(2) Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
....

Ar trebui vazuta incheierea de sedinta in care s-a admis expertiza, ce a decis instanta mai exact.
La urma cheltuielile sunt suportate de catre debitor.
Statul poate avansa cheltuielile.
In acest caz debitorul este firma aflata in insolventa.
Ma intrebam insa daca este cu putinta ca judecatorul sindic sa puna aceasta sarcina pe umerii administratorului in conditiile in care acestuia i s-a ridicat si dreptul de a administra prin numirea administratorului judiciar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
mioara2012, utilizator
Organul jurisdictional hotaraste cine plateste expertiza, avand in vedere prevederile OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.
-art.17 al.(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
Expertul este indreptatit, sa nu abordeze lucrarile expertizei, daca nu se respecta prevederile
-art.17 al.(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin.(2) şi cuprinde următoarele:
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
De regula, prin incheierea de sedinta, instanta (in cazul dvs. judecatorul sindic), nominalizeaza pentru plata onorariului, partea care a solicitat expertiza (in cazul dvs. administratorul firmei, chiar daca intre timp a fost desemnat un administrator judiciar, respectiv administratorul judiciar care a acceptat efectuarea expertizei), dar poate dispune ca ambele parti in proces, sa plateasca expertiza.
Documentul de plata a onorariului si dupa caz, cheltuieli, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului desemnat de instanta, se depune la dosarul cauzei, in original, pentru a fi avut in vedere de catre instanta atunci cand se semneaza adresa de instiintare a expertului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)