Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care instanta a cerut expertiza .Afost facuta expertiza dar nu s-au depus rapoartele,[a fost facuta de 2 ori]pe motiv ca vor marire de onorariu pe care reclamantul refuza sa-l plateasca [a platit 300ron avand aprobata o cerere de ajutor public].Cei 2 au fost sanctionati apelandu-se la al 3 lea care refuza sa vina sa faca expertiza .Acest dosar e pe rol de4 ani si a avut 10 judecatori ,ce se va intampla ?va renunta instanta la expertiza sau va lua in considerare dovezile depuse de mn la dosar?Va intreb in speranta ca imi veti raspunde sau poate ati mai intalnit asemenea caz ,va multumesc #-o
Eu nu am auzit (n-am cine stie ce experienta, as zice chiar ca n-am!) de asa situatie si nu stiu ce sa va spun, pt. asa ceva nu exista articol de lege!
Va puteti astepta la orice, e ca-n filmele americane (sistemul juridic anglo-saxon), unde judecatorul decide in functie de cum a dormit :)
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.17 (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii juridictionale care a dispus efectuarea expertizei. Aceste reglementari indreptatesc expertul sa nu efectueze expertiza, daca in contul BLETJ, pe numele sau nu se regaseste suma stabilita ca onorariu provizoriu plus cheltuieli (vezi lit.g si lit.h).
In plus, NCpC mentioneaza:
-art. 331: Numirea expertului
(1)Daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta, prin tragere la sorti, de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza, cuprinzand persoanele inscrise in evidenta sa si autorizate, potrivit legii, sa efectueze expertize judiciare.
(2)Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
(3)Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
Instantele de judecata nu apeleaza, de regula la prevederea de mai sus (vezi partea subliniata) decat foarte rar si stabilesc onorarii provizorii modice, fara a acorda si cheltuieli de judecata. Acest fapt face ca expertii sa nu mai doreasca sa efectueze expertize, decat atunci cand pe numele lor se regaseste la BLETJ, macar suma reprezentand onorariu provizoriu si suma reprezentand cheltuieli (evaluate si prezentate instantei in scris, dupa ce primeste adresa de desemnare).
Trebuie precizat ca niciun prestator de servicii (deci si expertul) nu lucreaza pe gratis si nu "sponsorizeaza" pe nimeni, fie parte in proces sau chiar statul (MJ).
In cazul prezentat de dvs., fiind vorba si de aprobarea de catre instanta a unui ajutor public judiciar in materie civila pentru reclamant, toti expertii cunosc ca suma (se plateste din foduri alocate Ministerului justitiei si niciodata nu sunt suficiente) acordata de instanta de judecata ca ajutor public judicar ajunge in contul BLETJ pe numele expertului la intervale mari de timp (2-3 luni in cazuri fericite).
Cheltuielile efectuate de catre experti pentru achizitionarea de aparatura necesara efectuarii de expertize trebuie avute in vedere de catre instantele de judecata. In cazul expertilor topo (care trebuie sa faca expertiza in dosarul amintit) cheltuielile cu achizitionarea de aparatura sunt foarte mari, iar amortizarea acestora dureaza multi ani.
Referitor la intrebarea dvs., instanta nu poate renunta la expertiza, neavand suficiente elemente pentru a da o hotarare. Instanta trebuie sa rezolve partea cu onorariul de expert plus cheltuieli pentru experti. Amenzile judiciare pentru nedepunere raport de expertiza la termen, nu sunt solutia, doar va duce la faptul ca tot mai multi experti (si asa insuficienti in prezent), sa ceara radierea din lista MJ.
@DlGoe
Continuati sa emiteti "pareri" fara a avea cunostintele necesare dupa cum singur recunoasteti. Stiu ca ati primit avertismente de la colegi moderatori si ati fost banat temporar pentru genul de postari pe care le practicati. Nu doresc, sa fiu nevoit, sa iau exemplul colegilor moderatori. Scopul acestui forum este sa ajutam pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, dezinteresat.
Este corect faptul că d-nii experți să nu facă munca pe degeaba. Pe de altă parte, dacă d-voastră doriți efectuarea expertizei și depunerea raportului, veți putea achita suma cerută pt. efectuarea expertizei și această sumă o puneți în contul cheltuielilor de judecată.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@liamic43
Solutia data de dvs. pare interesanta desi nu este mentionata, ca acceptata in vreun act legislativ in vigoare.
Daca instanta de judecata aproba o astfel de solutie, mie personal mi se pare interesanta.