avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila.

in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei de expertiza. Am depus actele necesare pt. aprobarea reducerii costului DAR la ora actuala 11.02 2015 nu mi sa dat niciun raspuns!INTREBARE:daca pana la data efectuarii expertizei nu am platit taxa ,EXPERTUL va refuza efectuarea masuratorilor si intocmirea raportului???? astept raspuns urgent! multumesc!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:25, 21 Februarie 2015
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art.17 al.(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
Daca onorariul provizoriu nu este virat in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului, acesta este indreptatit, sa nu se apuce de lucrarile expertizei si va notifica in scris instantei de judecata acest lucru, inainte cu minim 5 zile de termenul de judecata.
Data expertizei se fixeaza de catre expert si se comunica partilor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin posta. Cine a fixat data de 16.02.2015 ?
Aprobarea ajutorului public judicar in materie civila, conform prevederilor OUG nr.51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare, pe care l-ati solicitat se face de catre instanta de judecata. In baza aprobarii instantei, MJ prin Serviciul Contabiltate al tribunalului trebuie sa vireze onorariul in contul BLETJ, pe numele expertului. Daca ajutorul se aproba doar partial, atunci diferenta de onorariu pana la valoarea acestuia, stabilita de catre instanta, se plateste de catre partea careia i s-a incuviintat expertiza.
in practica, deseori, judecatorul dispune expertiza inainte de plata onorariului din diverse motive, de obicei la cererea unei parti, pentru celeritatea cauzei. expertul, nu verifica plata onorariului si oricum nu poate refuza expertiza decat din motivele prevazute de lege asa ca ... o executa.
tot din practica, judecatorul, daca nu s-a facut plata onorariului, la sfarsitul cauzei da si o hotarare executorie privitoare la aceasta.
Conform art. 262 alin. (3) C.proc.civ., nedepunerea sumei stabilite de către instanţă drept onorariu pentru expert, în termenul fixat, atrage decăderea părţii din dreptul de a administra proba încuviinţată.
În alin. (4) al aceluiaşi articol se precizează că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata.
Pe de altă parte, conform art. 20 din O.G. nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, suma stabilită drept onorariu de expert se depune în termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea căreia s-a încuviinţat efectuarea expertizei, în contul special al biroului local de expertize judiciare tehnice şi contabile, deschis în acest scop.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)