Buna ziua,
Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei raportului de expertiza, expertul judiciar motivand ca nu a fost anuntat in timp util de catre AVOCAT.
Este adevarat, avocatul trebuie sa anunte expertul in legatura cu inceperea raportului de expertiza?
instanta ii comunica expertului ca a fost numit in dosarul respectiv, sa efectueze expertiza cu privire la...., obiectul expertizei fiind.....
comunicarea, care a fost trimisa expertului, se regaseste si la filele dosarului.
avocatul/partea, pot lua legatura si ei cu expertul dar acesta nu are de ce sa inceapa efectuarea expertizei pana nu primeste documentul oficial din partea instantei. tot aceasi procedura, se face si cand se cere modificarea/reintregirea raportului de expertiza.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-ART. 17
(1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii juridictionale care a dispus efectuarea expertizei.
Organul jurisdictional are obligatia, sa anunte in scris expertul, dar numai dupa efectuarea platii onorariului provizoriu de catre partea careia i s-a incredintat expertiza. Avocatii si nici partile in proces, nu au obligatii legale in sensul anuntarii expertului. Expertul nu are obligatia legala de a se apuca de expertiza pana nu primeste adresa de la instanta si daca onorariul provizoriu nu este depus in contul BLETJ, pe numele expertului.