avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... aderare la grup infractional in forma continuata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

aderare la grup infractional in forma continuata

unde se incadreaza ca si pedeapsa?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:45, 15 Martie 2011
Art. 323. - Fapta de a se asocia sau de a iniţia constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii uneia sau mai multor infracţiuni, altele decât cele arătate în art. 167, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asocieri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea ce intră în scopul asocierii.
Dacă fapta de asociere a fost urmată de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică celor care au săvârşit infracţiunea respectivă pedeapsa pentru acea infracţiune, în concurs cu pedeapsa prevăzută în alin. 1.
Nu se pedepsesc persoanele prevăzute în alin. 1, care denunţă autorităţilor asocierea mai înainte de a fi fost descoperită şi de a se fi început săvârşirea infracţiunii care intră în scopul asocierii.

unde scrie intre 5 si 20 de ani?
Infracţiunea de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni nu este unul şi acelaşi lucru cu infracţiunea de iniţiere, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat. Aceasta din urmă este reglementată de art.7 din Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate. Pedeapsa pentru această infracţiune este de la 5 la 20 de ani. Persoana care ne-a adresat întrebarea vorbea despre grup infracţional şi nu despre asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Urmărirea penală pentru infracţiunea de constituire, aderare la un grup infracţional organizat este de competenţa DIICOT. Această infracţiune este mai gravă decât asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni şi a fost sancţionată de legiuitor cu o pedeapsă mai aspră. Aşadar, stimate coleg, atenţie !
Ai dreptate, este eroarea mea.
doberv a scris:

majoritatea o sa scape .
vor cadea vreo 2-3 mici care nu reprezinta nimic.
altii o sa ia totul asupra lor ca sa scape pe majoritatea.



Este destul de impropriu spus ca vor scapa...
Procesul se va intinde pe o perioada de timp si isi vor pierde slujbele...
La cum merge treaba in prezent eu cred ca situatia este complicata pentru ei si avocatii lor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asocierea in vederea savarsirii de infractiuni 323 vechiul cod dodonica dodonica ptr o fapta retinuta in anul 2002 cand inca nu era in vigoare 39/2003 ce prevede constituire de grup infractional sa retinut art 323 ptr 2 persoane. Noul cod ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal danad1nu danad1nu Daca este condamnat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complice la spalare de bani,cand se da noul cod penal,pe 1 februarie are deja ... (vezi toată discuția)
Modificari in legea diicot dupa ncp? vaymoka vaymoka Stie cineva daca s-au modificat pedepsele la art. 7 si 8 din L 39/2003 ? Multumesc! (vezi toată discuția)