avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Depunerea dosarului de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Depunerea dosarului de pensionare

buna ziua...as dori un raspuns la o intrebare daca sunteti amabili....sotia s/a pensionat medical incepind cu data de 24-01-2011.....dar pentru a depune dosarul la casa de pensii mai trebuie o adeverinta de la un loc de munca unde a lucrat..ceace mai dureaza..intrebarea este...dupa ce depune dosarul la casa de pensii..de cind i se ia in calcul pensia,de la data deciziei de pensionare sau de la data depunerii dosarului la casa de pensii ?...multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:36, 24 Martie 2011
Vreti sa spuneti ca 24.01.2011 este data din decizia de incadrare in grad de invaliditate emisa de comisia de expertiza, nu? Dupa cum rezulta din art. 104, alin. (2) si alin. (3) din Legea nr. 263/2010, drepturile de pensie se vor acorda de la data depunerii cererii la casa de pensii, intrucat sotia dvs. nu a depus cererea in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare in grad de invaliditate.

Am cautat si in proiectul normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010, dar n-am gasit o referire la art. 104 din Legea nr. 263/2010.

Art. 104
........................................
(2) Pensiile se stabilesc, prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate;
.............................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere cim fara decizia de pensionare flori9 flori9 Buna ziua, ma intampin cu o situatie noua: un angajat s-a pensionat cu grad de invaliditate III, i-am intocmit toate actele necesare dosarului de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua Avem un angajat care s-a pensionat pe caz de boala cu gradul I dupa ce a avut un an de zile medical. Azi a adus decizia de pensionare ce are data ... (vezi toată discuția)
Incadrare in munca persoana handicap grad ii Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, As dori sa stiu daca o persoana cu handicap de gradul II poate fi incadrata in munca si in ce conditii ? Persoana respectiva pierde indemnizatia ... (vezi toată discuția)