avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva teren
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva teren

Am cumparat anul trecut, pe persoana juridica, un teren intravilan de la o persoana juridica si tva-ul s-a compensat intre firme adica nu s-a platit. Anul acesta sunt nevoit s-a il vand si am gasit cumparator o persoana fizica si nu stiu cum se procedeaza cu tva-ul : trebuie sa vand cu tva si platesc tva-ul la stat sau fara?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters57511 , utilizator 09:07, 2 Iunie 2008
Cred ca aveti un contabil care va consiliaza? Da tva-ul trebuie colectat.
Da, am contabil si mi-a spus ca se plateste tva-ul, dar cumparatorul insista ca s-a interesat el si spune ca nu se plateste.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2008
tcn1996, utilizator
E normal ca , cumparatorul sa-si vada interesul, dar toate responsabilitatile revin in sarcina vanzatorului. Concluzia e , facturati cu TVA si platiti TVA-ul la stat.
tcn1996 a scris:

Da, am contabil si mi-a spus ca se plateste tva-ul, dar cumparatorul insista ca s-a interesat el si spune ca nu se plateste.


Potrivit art. 141 alin. 2 din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 106/2007, este o operatiune scutita de taxa si „livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren.

Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil“.
Intrebarile firesti care rezulta parcurgand aceasta reglementare sunt:
- Se va plati de acum incolo TVA la instrainarea de catre persoanele fizice a constructiilor noi ori a terenurilor construibile?
- Cei care instraineaza asemenea imobile vor fi obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA?

Prin teren construibil se intelege „orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare“. Avem mai multe observatii la aceste definitii legale: in ce priveste constructiile noi, legiuitorul si-a insusit semnificatia uzuala a termenului, referindu-se exclusiv la constructiile nou ridicate si instrainate cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator primei ocupari. Deci orice imobil care a depasit data de 31 decembrie a anului urmator primei ocupari iese din sfera de aplicare a exceptiei. Prin teren construibil legiuitorul intelege insa o notiune foarte vaga, si anume orice teren pe care, potential, se poate ridica o constructie.

In aceasta categorie intra insa orice teren intravilan. Intrucat in domeniul fiscal nu se pot accepta ipoteze legale neclare, intrucat o ipoteza legala neclara trebuie clarificata prin interpretare logica, intrucat OUG 106/2007 a reglementat o exceptie de la o regula foarte importanta, iar exceptiile sunt de stricta interpretare si aplicare, si intrucat unul dintre principiile calauzitoare in materie juridica este ca legea neclara se interpreteaza in favoarea celui care se obliga, adica a contribuabilului, atunci putem afirma fara teama de a gresi ca terenurile care intra sub incidenta exceptiei si pentru a caror instrainare ar urma sa se plateasca TVA sunt doar terenurile intravilane, pentru care exista autorizatie de construire eliberata inainte de momentul vanzarii.


Atentie la aplicarea exceptiei ! Conform pct 37 (modificarea este facuta prin art.1 pct.25 din HG 1579/07) al .5 din Normele de aplicare a Legii 571 ,care prevede " Exceptia prevazuta la art 141 al 2 litera f din Codul fiscal se aplica numai in cazul persoanelor care devin impozabile in sensul art.127 din Codul fiscal pentru livrarea de constructii noi, de parti ale acestora sau de terenuri construibile " ,scutirea de taxa nu se aplica numai genului de persoane impozabile care au ca activitate operatiuni de acest gen, din care au devenit impozabile in sensul taxei, nu tuturor persoanelor impozabile cu TVA.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
ContSters57511, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)
Terenurile intravilan agricol sunt purtatoare de tva pentru persoana fizica? tedydumitru tedydumitru Buna seara!! Am vandut in 2014,terenuri intravilan agricol,de peste 110.000 eur...Va trebui sa platesc la ANAF,TVA DE 24% si C.A.S,daca am contract de munca ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cata8 cata8 Buna ziua, Am si eu o intrebare: o societate platitoare de tva vinde un teren alte societati platitoare de tva. Operatiunea este purtatoare de tva ? va ... (vezi toată discuția)