avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie anticipata - alte venituri
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie anticipata - alte venituri

Buna ziua,
Sunt pensionara anticipat si doresc sa lucrez in continuare prin contract colaborare sau conventie civila. Se poate? In ce conditii?
Rog a se lua in vedere si noul Cod al Muncii si Legea zilierilor.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:53, 15 Martie 2011
In cazul pensiei anticipate nu puteti presta activitati profesionale decat daca veti solicita suspendarea pensiei pana la incetarea prestatiilor.
1. Din Legea 263/2010:
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. Asadar dvs. nu puteti cumula pensia anticipata cu venituri pentru care asigurarea este oibligatorie (si la contractele decolaborare si de prestari servicii asigurarea este obligatorie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionat anticipat partial versus af hagi hagi Un pensionat anticipat partial poate infiinta o asociatie familiala cu obiect de activitate administrare sau contabilitate condominii, sau se considera ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala si venituri din contract individual de munca Corneliaionescu Corneliaionescu Am 56 ani impliniti si o vechime de 31 ani 3 luni, intrebarea mea este daca ma pensionez partial anticipat in acest an ,mai pot lucra in sistemul privat ?- si ... (vezi toată discuția)
Convenie civila irma41 irma41 Buna ziua am o pensie pe caz de boala gradul II si as dori sa lucrez in baza unui contrac de prestari servicii,o conventie civila. As dori sa stiu daca asta ... (vezi toată discuția)