va rog frumos imi puteti spune si mie cat trebuie sa ai p cartea de munca lucrat pentru a beneficia de prenatal?
Am inteles ca akm sunt valabile 6 luni si nu 1 an d zile,dar nu stiu sigur.
Si de asemenea kt mai este prenatalul,cat timp si ce plati se fak pentru acesta.
va multumesc anticipat
1. Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru concediile medicale (inclusiv concediul de maternitate - prenatal si postnatal) se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
2. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul si se suporta integral de catre Casa de Asigurari de Sanatate.
3. Din OUG 158/2005: Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
... Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...