trope_doi a scris:
Poate fi retinuta “inducerea in eroare”… Persoana care cere imprumuturi ii induce in eroare pe cei carora le cere un imprumut – cei mai multi ofera un imprumut atunci cand au (aproape) certitudinea ca banii le vor fi returnati.
Daca ar fi asa, de ce bancile creditoare nu ii actioneaza penal pe debitorii lor rai platnici ? De ce creanta e constatata prin contract de imprumut si pe deasupra mai pretind si garanti, sau garantii.
Nici abuz de incredre nu poate fi, deoarece banii aceia nu au fost dati in alt scop decat acela de imprumut.Daca banii s-ar fi dat in scopul efectuarii unei plati, a achitarii unei datorii catre alta persoana, aplatii unei facturi, etc. , ar putea fi, teoretic, abuz de incredere.
Sigur ca asa pare, cel care ia de la toata lumea si isi face un mod de existenta din aceasta, fara a returna ce a luat, nu e o persoana cinstita, dar pentru ca o astfel de fapta sa fie infractiune ar fi necesar sa se demonstreze intentia de a induce in eroare .
Ce sa se demonstreze? Ca o persoana depune plangere, afirmand ca a dat bani si nu i-a primit? Si intrebat fiind cum dovedeste, va afirma ca si lui x si lui y i-a facut la fel.Dar x si y pot ei demonstra ceva? Nici ei nu pot.Se vor sustine unii pe altii , depunand marturie?
Nici in civil nu pot face mai nimic, stiut fiind faptul ca:<<In procesul civil sau penal este consacrat principiul potrivit caruia partea care face o afirmatie sau o propunere in fata organului de judecata este obligata sa o dovedeasca.
Cred ca oamenii ar trebui sa fie niste oameni ,,diligenti" , in primul rand fiindca au tot interesul sa-si protejeze bunurile , si oricine vine sa ceara un imprumut mai consistent ar trebui , daca isi permit sa-l ofere, sa incheie un inscris.Inainte insa ar trebui sa se intrebe de ce persoana aceea nu apeleaza la o banca.
Am intlanit chiar aici , pe forum, atatea spete in care oamenii relatau ca le-a cerut seful sau sefa sa faca un imprumut pentru ei, ca le-a cerut sa garanteze cu imobilele lor.Iar apoi ,,sefii" nu mai plateau.Si ma intreb ...cum de cei fraieriti nu si-au putut actiona sefii in penal pentru inselaciune? Parerea mea ..pentru ca nu au putut sa demonstreze nimic.