avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele lucrate sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele lucrate sambata si duminica

Buna ziua!

Am o sectie unde se lucreaza 4 schimburi...adica se acorda cele 2 libere in alte zile decat sambata si duminica...intrebarea mea este...cum platesc orele de sambata si duminica lucrate...si mai ales cele de noapte lucrate in week-end?.. de obicei pt orele de noapte platesc un spor de 25%...
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:48, 16 Martie 2011
Codul muncii:
Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repaus ul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Multumesc pt raspuns....
Inca nu avem un contract colectiv de munca...avem doar un regulament intern...
dar inca nu sunt lamurita cu orel de noapte lucrate sambata si duminica...este ok din punct de vedere legal, daca sunt platite cu un spor de 25% sau trebuie platite cu un spor de 50%, iar orele lucrate in week-end sunt platite ca si ore normale de lucru...tinand seama ca se acorda cele 2 zile de repaus?
Multumesc!
Cand veti lua o decizie va trebui sa aveti in vedere si prevederile art. 109 -121 din Codul muncii, care reglementeaza "Durata timpului de munca" si "Munca suplimentara".

Raspunsul este limpede: se acorda un spor la salariu de baza pentru faptul ca repausul săptămânal este acordat alte zile.
Daca vreti sa mariti si sporul de noapte pentru lucrul in noptile zilelor nelucratoare, nu va impiedica nimeni, in actualul cod al muncii sporul de noapte este 15%.
Daca nu aveti contract ccolectiv stabiliti prin contractul individual si regulament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de noapte ,spor de weekend dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Cum trebuie platit sporul de weekend in cazul in care se lucreaza si noaptea,ture 12/24 ... (vezi toată discuția)
Ore noapte nebunica nebunica Buna ziua Va rog sa ma lamuriti cum trebuie platit un paznic care lucreaza in ture , inclusiv ture de noapte ? Pt turele de noapte din cursul saptamanii se ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)