avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Suspendarea platii pensiei anticipate in conditiile ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Suspendarea platii pensiei anticipate in conditiile realizarii altor venituri

as vrea sa stiu daca potrivit noii legi a pensiilor, veniturile obtinute de administratorul unei societati comerciale, in baza unui contract de mandat comercial pot duce la suspendarea platii pensiei anticipate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:53, 7 Mai 2011
Legea 263/2010
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;



Punctul I complet arata astfel:

ART. 6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.
Realizati venituri, nu? De la 1 ianuarie 2011 va regasiti la art. 6, alin. (1), pct. IV, lit. e) din Legea nr. 263/2010 si trebuie sa incheiati o noua declaratie de asigurare, potrivit art. 11 din Legea nr. 263/2010.

Va dau un link la proiectul normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010, norme care vor fi publicate in curand in Monitorul Oficial. In norme sunt reglementate in detaliu toate aspectele referitoare la declaratia de asigurare si la realizarea venitul brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin de patru ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
[ link extern ]
Vad 2 variante ale art.6 (1) pct I. care este cea buna?

In MOF 852/20.12.2010 este varianta lui Mircea.

.·. Concluzie; in cadrul unei conventii civile nu ti se anuleaza pensia anticipata si nici nu platesti contributii sociale, somaj, sanatate deoarece esti pensionar.
Doar impozit 16% pe venit, fara conditia sa nu depasesti de 4 ori salariul brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Se poate asa ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
danjoe, utilizator
danjoe a scris:
Vad 2 variante ale art.6 (1) pct I. care este cea buna?
In MOF 852/20.12.2010 este varianta lui Mircea.

Legea nr. 263/2010 a fost modficata prin OUG nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Continutul art. 6, alin. (1), pct. I din Legea nr. 263/2010 este cel postat mai sus de dariad.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipata nu mai poate fi cumulata cu salariul. poate cineva sa ma contrazica? poate ca gresesc. sabin1991 sabin1991 aici am sa postez un articol care dovesdeste acest lucru art 114 În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei ... (vezi toată discuția)
Pot sa lucrez si sa beneficiez de pensie anticipata? carlaelena carlaelena dupa ce ma pensionez anticipat,pot sa mai lucrez in continuare? (vezi toată discuția)
Contract civil bucur ionica bucur ionica As vrea sa stiu daca o persoana care a iesit la pensie anticipata partiala poate presta servicii pe perioade scurte de timp in baza unui contract ... (vezi toată discuția)