Buna. Pentru o condamnare(fals,uz de fals,etc.) de 8,5 ani primita acum 9 ani prescriptia executarii pedepsei se va face,din cate am inteles, abia peste vreo 4-5 ani(prescriptia se face dupa 5 ani +durata pedepsei).
Intrebarea mea este:
Exista vreo posibilitate legala ca prescriptia sa se faca inainte de termen? Mi s-a spus ca se poate,si ca trebuie facuta o cerere(sau o asa-zisa "actiune")de catre o ruda a condamnatului.Este adevarat?
(o intrebare suplimentara:care e diferenta dintre prescriptia raspunderii penale si cea a executarii pedepsei?in cazul unei condamnari definitive la inchisoare nu se mai ia in considerare prescriptia raspunderii penale,nu?)
Multumesc anticipat.Astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra.
Art. 147: Termenele de prescriptie a executarii pedepsei
(1) Termenele de prescriptie a executarii pedepsei sunt:
a) 20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau detentiunea severa; b) 5 ani, plus durata pedepsei inchisorii stricte sau inchisorii care urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul pedepselor cu inchisoarea;
c) 3 ani, in cazul pedepsei amenzii sub forma zilelor-amenda si a muncii in folosul comunitatii.
(2) Prevederile alin. (1) lit. c) se aplica corespunzator si in cazul pedepselor aplicate persoanei juridice.
(3) Termenele prevazute in alin. (1) se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva.
(4) In cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand hotararea de revocare a ramas definitiva.