avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale drepturi si obligatii asociati 50%
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

drepturi si obligatii asociati 50%

Buna seara

Am urmatoarea situatie pe care as dorii s-o lamuresc:
-un SRL cu 2 asociati 50% si 50%
-Unul duntre ei este administrator cu drepturi nelimitate
-Celalalt asociat este angajat in firma ca un simplu contabil
-Administratorul vrea sa-l dea afara pentru ca nu isi indeplineste functia de contabil cum trebuie( uita sa depuna anumite declaratii lunare ... si alte greseli contabile)
-Administratorul are aceata functie prin actul constitutiv, iar in statul de plata al are functia de Director general
-Al doilea asoc a venit in firma la 1 an si jumat prin cesiune de actiuni la val nomin a partilor sociale
As dorii sa stiu urmatoarelel lucruri:
- Daca celalalt asociat poate fii demis din functia de contabil??? Si in acest fel el devine doar asociat dar nu este si angajat in firma???
- Ce drepturi mai are el si ce obligatii?( doar dreptul la dividende??? sau si altceva??)
- In firma sunt si masini in leasing financiar.Asociatul in cauza care urmeaza sa nu mai fie si angajat in firma mai poate folosi si una dintre masini sau o pot da sa se foloseasca de ea un angajat care are nevoie?
- Administratorul ce drepturi si obligatii are fata de el?

Va multumesc mult pt rasp Dvs.
Astept cu mare interes un raspuns.



Cel mai recent răspuns: Crocusel , utilizator 09:57, 28 Aprilie 2009
Contabilul poate fi dat afara pe dispozititle codului muncii, daca lucrurile stau asa cum le prezentati.
Dar calitatea de asociat ramine pana la retragerea lui din firma, avand cote de 50/50 el va participa la adunarea generala, deciziile importante se vor lua impreuna cu el, etc.
asa ca e bine sa va mai ganditi ce faceti, banuind ca dvs. sunteti administratorul.
Eu l-as da afara, motivat corespunzator, daca as fi in locul dv...
Insa nu stiu cat de bine e sa-i luati toate beneficiile, nu stiu in ce baza foloseste acea masina, ca asociat ori ca angajat...
Deja ati facut o alegere nu tocmai buna in a nu pastra o putere de decizie pentru niciunul dintre asociati... Nu recomand niciodata vreunui client sa faca forma in procente egale, nu e tocmai bine, macar atunci cand sunt in numar par!
E ca o casnicie, daca nu iti convine decizia celuilalt, ajungi in impas. Iar daca impasul e divort, aici... ajungi in faliment sau sa-ti vinzi partile sociale.
NU stiu nici ce anume scrie in Statut ca sa stiu daca exista vreo posibilitate ca dv. sau asociatul sa luati decizii singur, in caz de probleme in constituirea adunarii generale in procent de 100% din partile sociale...

Multa bafta!
Buna seara Dl avocat

Ca asociati sunt 50% si 50%.
Dar eu sunt sunt si administrator (cf act constitutiv ) cu puteri nelimitate.
Asta nu inseamna ca pot luat decizii in ceea ce priveste masina si alte lucruri legate de activitatea firmei( nu ma refer la contractarea de credite sau alte probleme ce necesita AGA)??

Adica m-ar interesa mai exact ce poate face el ca simplu asociat si atat( fara sa mai aiba si alta functie in firma).
Are drept la dividende si la mai ce??


VA multumesc mult pt interesul acordat.
Art. 194. - (1) Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a) sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;
b) sa desemneze administratorii si cenzorii, sa ii revoce/demita si sa le dea descarcare de activitate, precum si sa decida contractarea auditului financiar, atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c) sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;
d) sa modifice actul constitutiv.

Art. 195. - (2) Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin o patrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.

Art. 196. - Dispozitiile prevazute pentru societatile pe actiuni, in ce priveste dreptul de a ataca hotararile adunarii generale, se aplica si societatilor cu raspundere limitata, termenul de 15 zile prevazut la art. 132 alin. (2) urmand sa curga de la data la care asociatul a luat cunostinta de hotararea adunarii generale pe care o ataca.

Art. 197. - (2) Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.

Art. 198. - (1) Societatea trebuie sa tina, prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la acestea. [...]
(3) Registrul poate fi cercetat de asociati si creditori.

Art. 199. - (5) In lipsa de cenzori sau, dupa caz, de auditor financiar, fiecare dintre asociati, care nu este administrator al societatii, va exercita dreptul de control pe care asociatii il au in societatile in nume colectiv.

Imi puteti spune din ce lege ati citat articolele? Multumesc!

Alte discuții în legătură

2 asociati- decizie schimbare sediu social sergiugrig sergiugrig Buna ziua, Sunt 2 asociati in SRL, unul fiind si administrator. Sediul social este expirat de 1 an. Cum poate asociatul care este si ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv srl cu 2 asociati ioanaraluka ioanaraluka Buna ziua! Va rog mult, ma puteti cumva ajuta si pe mine cu un model de act constitutiv pentru un SRL cu 2 asociati? (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni sonya33 sonya33 buna ziua, societatea la care lucrez are 2 asociati, dintre care unul administrator, acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive dar ... (vezi toată discuția)