Ma numesc Cristina si in urma cu cateva zile bucati din fatada blocului au cazut si au avariat masina mea si a unui vecin. Administratia blocului de unde au cazut bucatile de tencuiala nu recunoaste ca ar fi de competenta lor sa suporte pagubele accidentului. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste pasii legali pe care trebuie sa ii urmez pentru a-mi recupera paguba.
stimata doamna,
in primul rand trebuie sa lamuriti un prim aspect-cu ii apartine locul unde ati parcat masina si daca era legal sa o parcati in acel loc.
un al 2 lea aspect-trebuie sa vedeti ce tip de asigurare aveti la masina dvs
si ar mai fi pe urma si alti pasi de facut.
De regula autoritatea locala nu concesioneaza spatii cu destinatia de parcare auto,in zona in care eventual se pot produce evenimente de genul celui mentionat de dvs
Pentru ca parti din fatada blocului sa cada de pe perete si sa produca prejudicii ,
inseamna ca autoturismul a fost parcat la o distanta ,mai mica decat limita legal admisa ,situatie care nu poate implica ca factor responsabil asociatia de proprietari
Observ ca raspunsurile sunt total pe langa subiect, si chiar pe langa realitate.
"inseamna ca autoturismul a fost parcat la o distanta ,mai mica decat limita legal admisa". Nici vorba! Am patit-o personal, intr-o parcare cu plata, asa ca pot sa va spun cu siguranta ca 3-4 metri, cat pot exista intre fatada blocului si locul de parcare de langa trotuar, sunt un nimic.
Ideea este in felul urmator. Din punct de vedere juridic proprietarul cladirii raspunde civil pentru "fapta lucrului" (art. 1000 alin. 3 din Codul Civil). Pentru asta se cere doar ca dvs sa demonstrati prejudiciul si modul in care bunul respectiv v-a produs prejudiciul - sper ca ati chemat politia sa constate, v-ar ajuta mult. Faptul ca acolo nu era parcare este irelevant. Chiar daca era parcarea interzisa nu inseamna ca nu va puteti recupera paguba, ci doar ca cel mult se va reduce, proportional cu "culpa" dvs. In tot cazul, faptul ca te afli undeva unde nu ar trebui, din considerente de circulatie, nu inseamna ca cineva poate sa iti aduca o vatamare si sa nu raspunda civil!
Masina a fost parcata pe trotuar, la o distanta de 2m de bloc si conform politistului venit sa constate avaria produsa nu era parcata intr-o zona ilegala.
Atunci aveti toate sansele sa va recuperati paguba. Problema este ca trebuie mai intai sa va reparati masina si abia dupa ce platiti suma respectiva puteti initia litigiul. Asta deoarece suma pe care o cereti trebuie sa fie un prejudiciu cert si efectiv suferit.
PS: Nu pun in discutie, dar banuiesc ca nu aveti CASCO. Altfel nu am avea aceasta discutie :).
Prejudiciu ...
Ank27
Buna,nu stiu daca ma adresez pe forumul corect,insa poate ma puteti indruma voi.Exista vreo reglementare legislativa sau o norma data de primarie privind ... (vezi toată discuția)