"Art. 74^1
In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."
Cata vreme nu va expuneti parerea si nu se stie de ce ar fi "furt legal" in articolul respctiv, mai greu sa incepeti o discutie? Nu pot sa-mi dau seama ce va face sa credeti ca devine vreo infractiune "legala".
1. Ce e strutocamila asta? se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar
2. In cazul tentativei la aceasta infractiune, daca prejudiciul nu se recupereaza, se va pronunta condamnare la pedeapsa inchisorii; de asemenea in cazul participatiei; INSA in cazul infractiunii fapt consumat, daca prejudiciul se recupereaza, NU se mai pronunta condamnare ci strutocamila de la pct. 1
Caz real, cunoscut de mine.
Am citit si eu acest articol al minunatei legi 202 si nu am inteles care este treaba cu sanctiunea administrativa inregistrata in cazier.
De cand sanctiunile administrative se trec in cazier sau de acum facem exceptii?
Daca are cineva raspunsul, va rog luminati-ma si pe mine.
Legiuitorul nostru cred ca era alergat de aceasta specie de "strutocamila" cand s-a gandit sa dea o astfel de lege mult prea permisiva.
Asta stim cu totii numai ca legea 202 in art 74 ind 1 ne aduce in vedere ca daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar. Aici e dilema.