avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt legal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt legal

"Art. 74^1
In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."

ce parere aveti? va multumesc#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 19:14, 22 Martie 2011
Cineva intreba daca nu cumva este legalizat abuzul de incredere, prin felul in care este redactat art. 64 din OUG 195/2002 - Codul; rutier, considerand ca expresia "poate dispune" folosita in textul articolului, deschide poarta unor abuzuri din partea politistilor. Abuz in serviciu si nu abuzu de incredere, care e cu totul altceva - Abuzul de incredere presupune savarsirera unei fapte prin care cineva abuzeaza de increderea altcuiva. Politistul daca dispune ridicarea masinii , nu abuzeaza de increderea proprietarului/soferului intrucat intre cei doi nu exista o relatie reciproca determinata, concreta, bazata pe incredere. Refuzul de a inapoia o masina imprumutata, poate constitui un abuz de incredere, de pilda. Asta pentru a face distinctia necesara intre abuz in serviciu si abuz de incredere.
Cuvantul "poate" din textul art. 64 defineste caraterul facultativ al actiunii politistului. Politistul nu este obligat sa dispuna masura ridicarii autoturismului parcat neregulamentar, dar o poate face atunci cand considera ca autovehiculul constituie un obstacol care impiedica desfasurarea normala a circulatiei, ori chiar o pune in pericol. Deci, masura ridicarii autovehiculului parcat neregulamentar este facultativa si este la dispozitia politistului. Pentru a face lucrurile si mai clare, am sa citez din art. 130 Cod de procedura civila unde se arata : " Judecatoriii sau partile pot pune intrebari martorilor..." Este o chestiune facultativa. Nu e obligatoriu sa se puna intrebari martorilor, dar daca este necesar, judecatorul sau partile o pot face daca vor. Acelasi inteles are cuvnatul "poate" folosit in legatura cu ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar. =D>
da corect sanctiunile administrative apar in cazierul judiciar dar numai atunci cand acesta este solicitat de organele de ancheta.daca persoana fizica cere eliberarea unei copii de pe cazierul judiciar pentru angajare,aceasta sanctiune nu va fi trecuta.(aici ma referat la amenda administrativa 18 ind.1)
dorians a scris:

teoretic da... Practic nu e chiar asa
1. Prejudiciul nu este format neaparat DOAR din banii insusiti. Poti sa iei 50.000 iar prejudiciul sa fie de 150.000 de mii. De unde ii dai inapoi??
2. trebuie sa pui banii la ciorap o gramada de ani ca sa fii sigur ca ai de unde sa ii dai inapoi. Ceea ce te cam lipseste de folosinta si te lasa cu securea deasupra capului.
3. trebuia sa existe o diferentiere intre inselaciunea de 200 ron si cea de 200.000 euro (chiar daca ij formularea actuala nu este cea mai reusita)

=D>
Foarte pertinenta explicatia.
De exemplu la infractiunea de evaziune fiscala la care se referea initiatorul, un prejudiciu de, sa zicem, 80.000 Euro nu este format doar din suma pe care individul a bagat-o in buzunar ci si din dobanzi si penalitati datorate de la data comiterii infractiunii.
Stransul la ciorap nu prea merge fiindca atunci cand societatea respectiva e luata la purecat de finante si politia economica se ajunge la un prejudiciu mult mai mare decat suma in sine avand in vedere ca se iau ultimii 5 ani.
Asa ca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)