avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt legal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt legal

"Art. 74^1
In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."

ce parere aveti? va multumesc#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 19:14, 22 Martie 2011
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

In mod clar este o exceptie, daca se aplica tuturor infractiunilor nu mai era necesara precizarea " care se inregistreaza in cazierul judiciar ",
da intr-adevar sanctiunile administrative pot aparea in cazierul judiciar.totusi daca o persoana fizica cere eliberarea unei copii de pe cazierul judiciar nu va avea mentionata aceasta sanctiune.Deci ea apare numai cand cazierul judiciar este cerut de organele de urmarire penala
,,prejudiciul cauzat si recuperat ,,
Si daca prejudiciul nu se recupereaza? Care este pedeapsa?
alexchiciu a scris:

1. Ce e strutocamila asta? se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar

2. In cazul tentativei la aceasta infractiune, daca prejudiciul nu se recupereaza, se va pronunta condamnare la pedeapsa inchisorii; de asemenea in cazul participatiei; INSA in cazul infractiunii fapt consumat, daca prejudiciul se recupereaza, NU se mai pronunta condamnare ci strutocamila de la pct. 1
Caz real, cunoscut de mine.

D-ale noastre.......


Si ce facem cu cei gen Ficleanu Stelian (stiti despre cine vorbesc) , care este cercetat pentru : fals intelectual , fals , uz de fals , spalare de bani , inselaciune(milioane de euro ) , conform anchetei Garzii Financiare , si nu se finalizeaza ancheta de catre autoritati pentru ca .......................????????????
Este evident ca fiind o dispozitie speciala cu privire la cazierul judiciar, aceasta este e stricta interpretare si numai masurile administrative dispuse in baza art. 74 indice 1 din Legea 202/2010 se inscriu in cazierul judiciar.
In ceea ce priveste reducerea pedepselor sau aplicare unei masuri administrative, ca sanctiune, in cazul recuperarii prejudiciului, mi se pare o chestiune rezonabila. Puscariile sunt pline iar costul intretinerii lunare a unui detinut depaseste cu mult cuantumul pensiei pe care o primesc milioane de romani. Aplicarea unor pedepse fara incarcerare, reprezinta, in fond, o economie la bugetul de stat, pe care statul si-o poate permite in conditiile in care prejudiciul produs prin infractiune a fost recuperat. Ceea ce e de discutat - e caracterul "educativ" al pedepsei penale , implicit al pedepsei privative de libertate cu executarea acesteia in penitenciar. De regula, cei care ajung in penitenciar si executa pedeapsa impreuna cu alti condamnati, invata cate ceva de la acestia iar cand sunt eliberati detin un portofoliu de metode de actiune verificate in practica infractorilor. Din acest punct de vedere, nu este nici un necaz ca cei sanctionati cu masura administrativa in condiile art. 74 indice 1 nu ajung in penitenciar. Daca repeta fapta, insa, risca sa fie considerati in stare de recidiva. Cred ca acesta este sensul si scopul inscrierii in cazierul judiciar a masurii administrative - sa se stie pentru ce a fost sanctionat cu masura administrativa - adica a fosat sanctionat pentru savarsirea unei infractiuni - iar in cazul unui nou contact cu legea penala, judecatorul sa cunoasca profilul judiciar al infractorului si chiar daca nu retine starea de recidiva, poate retine imprejurarea ca o circumstanta agravanta.

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)