As dori sa deschid o cofetarie, productie proprie, in Ploiesti, cu ajutorul fondurilor europene. Pana cand pot sa accesez aceste fonduri?
Mentionez ca nu am SC , ma bazez pe o casa proprie pe care pot pune ipoteca la banca ( ca si capital), si pe mult optimism. Si vointa!
E preferabil Pfa, sau ce alte forme ar fi indicate, ca asociat unic?
Pot sa incep activitatea la modul restrans...comanda la zile festive, prezentare pe internet- produse-, reclama pe propriul site.
Cum gestionez aceste comenzi, ce registre sunt necesare, unde studiez legislatia in domeniu ( vanzare pe internet) ?
Pentru obtinerea de fonduri europene,trebuie sa faceti un drum la primarie si sa va informati despre actele necesare.Fondurile le primiti dupa ce faceti investitia( cel mult 50% ).Ca fost detinator al unei cofetarii( in Bucuresti ) as dori sa va puneti cateva intrebari:
-v-ati facut un plan de afaceri bazat pe studierea potentialului zonei?
-spatiul se afla in zona cu trafic intens?(estimati ca potentiali clienti cam 5% din persoanele care tranziteaza zona)
-spatiul este al d-voastra?(inchirierea nu este recomandata)
-aveti suficienti bani pentru investitie?(utilarea laboratorului cu malaxor,cuptor, dospitor,mese de lucru din inox,diverse ustensile,precum si amenajarea spatiului de vanzare,mese,scaune,etc)
-puteti sustine financiar cofetaria cel putin 3 luni,dupa deschidere?(puteti avea surpriza neplacuta ca ,in primele zile, sa aveti putini clienti si mai mult sa aruncati decat sa vindeti)
Nu va recomand sa faceti imprumut la banca si mai ales sa ipotecati casa,pt ca in cazul falimentului(DOAMNE fereste)puteti pierde TOTUL.
Daca nu puteti raspunde afirmativ la toate intrebarile,parerea mea este sa va ganditi bine inainte sa faceti investitia.
Bafta
Din pacate,cofetariile nu mai sunt la mare cautare,iar clientii,in conjunctura actuala, sunt tot mai putini.Dar sa revenim la ce doriti d-voastra sa faceti.
Daca doriti sa faceti laboratorul acasa,trebuie sa aveti in vedere cateva cerinte din partea sanepidului si politia sanitar-veterinara fara de care nu veti primi autorizatie,respectiv :spatiu de depozitare,spatiu de racire(camera frigorifica de cel putin 3 mc:1m/1.5m/2m)unde sa tineti materia prima,produse semipreparate, produsele finale,apoi spatiul de productie propriuzis utilat cu ceea ce v-am scris in mesajul anterior.Este posibil sa lucrati,ocolind toate acestea si sa faceti produsele ca si cum le-ati face pt d-voastra,dar si aici intervin cateva probleme :
-in clipa in care lansati produsele pe site este posibil sa primiti controale (primarie,sanepid,garda financiara)care va vor solicita actele firmei( pfa) , facturi cu care ati livrat produsele,certificate de calitate,etc.Daca nu aveti aceste acte ,va puteti alege cu amenzi f.mari,sau chiar cu dosar penal pt evaziune.
-trebuie sa aveti retetare unde sa fie trecute ingredientele care intra in compozitie
-trebuie sa aveti pregatire de cofetar-patiser pt ca,avand comenzi ocazionale,nu puteti angaja personal calificat
Ce faceti cu ingredientele ramase de la o comanda la alta ?Acestea,depozitate in conditii neadecvate,pot duce la toxi-infectii alimentare,iar in acest caz situatia se complica mult.De aceea v-am spus ca trebuie sa va ganditi f bine ce vreti sa faceti
pt ca ,nu toate activitatile se preteaza a fi facute doar pe net.
o zi buna