avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul sotului la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul sotului la mostenire

Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei (casa parinteasca si pamantul aferent) ? Dar la apartamentul dobandit in timpul primei casatorii, pe care este coproprietara impreuna cu copilul din prima casatorie. Mentionez ca ambii soti sunt la a doua casatorie, nu au copii impreuna, dar au copii din casniciile anterioare.


Sper ca nu am fost foarte incoerenta. multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:01, 9 Iunie 2008
Nu astept sa-mi bage cineva in traista.
Problema mea este alta: pana acum nu am avut nici o pretentie asupra mostenirii fratelui meu si nici nu vrem sa-i luam ceva sotiei acestuia.Ea poate, in continuare sa se foloseasca nestingherita de casa si teren cat este in viata.Ea vrea sa detina singura mostenirea pentru a o putea vinde .Nu ne convine acest lucru.Este vorba de casa fratelui meu la construirea caruia am ajutat cu totii, inainte ca acesta sa se casatoreasca.De asemenea,terenul a apartinut integral parintilor nostri.Astfel, este vorba mai mult de o mostenire sentimentala,si nu dorim instrainarea acesteia.
Mentionez, intr-adevar ca nu avem nici un inscris de acceptare a succesiunii, dar nici cumnata mea nu are.
Daca cumnata are calitate de mostenitor va poate inlatura pe voi de la mostenire chiar daca nu are un inscris de acceptare a mostenirii.Ea locuieste acolo si asta conteaza enorm.
Deschideti mostenirea in termen de 6 luni de la data decesului defunctului.

avocat Claudiu Lascoschi
multumesc pentru raspunsuri
nu am inteles ultima recomandare:trebuia sa deschid mostenirea imediat dupa moartea fratelui meu?
Mostenirea se deschide prin moarte, deci nu trebuia sa deschideti dvs. nimic.
Dar trebuia sa ACCEPTATI mostenirea in termen de 6 luni de la data mortii fratelui (inteleg ca a murit in 2004).
Acceptarea se facea fie prin declaratie de acceptare (la notar) fie prin alte acte neechivoce (cum af fi: vanzarea unor bunuri din modtenire, plata impozitelor, etc).

Mai cititi odata cu atentie ce v-am scris mai sus si din care nu ati retinut decat expresia cu ... traista. La acesta acceptare se referea.
Daca cumnata va chemat in judecata pentru a se constata ca e singura mostenitoare, probabil ca se bazeaza ea pe ceva. Probabil ca nii unul dintre dvs. (frati/surori) nu ati facut acte de acceptare).
Va trebui sa mergeti la instanta.Daca nu deschideti procesul dvs va fi mai rau consultati un avocat intr-un mediu privat ca sa intelegeti exact daca nu ati iesit din schema.
Altfel, riscati sa pierdeti procesul.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mosteniri olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti dac cea de-a doua sotie a fratelui meu are drept de mostenire la averea lasata de parintii nostri, dat fiin faptul ca el are trei copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)