vaduva mihai a scris:
Asa cum au mentionat si antevorbitorii mei, partajul, ca si divortul de altfel, se poate solutiona pe doua cai:
1. divort pe cale judecatoreasca, respectiv prin depunerea unei cereri de chemare in judecata si judecarea efectiva; partaj prin cerere de chemare in judecata cu plata unei taxe aferente de 3% din valoarea tuturor bunurilor a caror partajare se solicita.
Aici, o mica discutiune: in cazul partajului, taxa de 3% se achita chiar si in cazul incheierii unei tranzactii, situatie in care se restituie respectiva taxa de timbru.
2. solutionarea pe calea medierii, ceva mai simpla, mai rapida si cu costuri mai reduse.
Se poate incheia un acord de mediere cu privire la divort, dar si cu privire la partaj.
In situatia existentei unui acord de mediere, instanta nu mai solicita dovada achitarii taxei de timbru, in situatia in care la cererea de chemare in judecata privind partajul se anexeaza acordul de mediere.
Onorariile mediatorului se stabilesc de comun acord, intre mediator si cele doua parti implicate in procesul de mediere si se achita de catre cele doua parti in cote egale.
In ambele situatii, divort si/sau partaj, este necesara investirea instantei de judecata, care se va pronunta pe baza acordului de mediere.
In speranta ca am reusit sa acord cateva lamuriri...
deoarece in practica am remarcat ca se cere achitarea taxei de timbru inainte , si pentru orice actiune de partaj, va rog sa-mi indicati in ce baza legala este afirmatia de mai sus. Taxa de timbru se achita cu prioritate , la momentulintroducerii actiunii. Prin urmare, redactarea trenzactiei o poate face i un avocat ...nu vad care este diferenta.