avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nelamurire -Legea 175/2010 - scutire de la plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nelamurire -Legea 175/2010 - scutire de la plata penalitatilor


Conform legii, penalitatile vor fi scutite, indiferent de data/ perioada in care au fost cumulate? Sau se sterg cele cumulate din iulie 2010 pana in prezent?
Care sunt documentele necesare pentru a beneficia de aceasta scutire?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!!!
Aceasta lege s-a nascut moarta din start,nu exista norme de aplicare si nimic in legatura cu normele nu s-a stipulat in ea.
De la RADET am primit raspuns ca regia nu va sterge niciodata penalitatile unei asociatie din debitele generate prin intarzieri de plata.
Deci cine credti ca le va plati???
Locatarii cu plata la zi????
@carmee
Iata ce spune textul legii 175/2010:
Art. II. — (1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

Deci nu se spune despre care restanta este vorba, de dinainte sau de dupa, se spune ca trebuie sa-si plateasca integral cotele de intretinere. Termenul de valabilitate al acestui articol este de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, adica 20 iulie 2011.

In principiu, ca documente, ar fi necesare adeverintele de salariu de la serviciu, taloanele de pensii, taloanele de ajutoare sociale, taloanele de alocatii si eventual certificat fiscal de la ANAF (daca asociatia il solicita).

@scrichy
Sunteti administrator? Dupa cum ati postat pe forum cred ca da!
Atunci ma intreb de ce spuneti ca legea s-a nascut moarta? Ce va e neclar in aplicarea ei?
Lasand la o parte penalizarile datorate furnizorilor la care acestia nu vor sa renunte, raman penalizarile care intra in contul asociatiei. De acestea, acesti restantieri carora li se adreseaza legea, pot fi ei scutiti.
Conducerea asociatiei stie ce fel de proprietari locuiesc in bloc, li se cunoaste cat-de-cat situatia materiala si sociala. Ce e atat de greu sa se respecte o lege, cerandu-le dovezi materiale acestor restantieri pentru a li se aplica legea?

Cat despre penalizarile la furnizori ar trebui sa stiti ca acestea se repartizeaza restantierilor si nu altcuiva.
Din ce bani le achitati? Din fondul de rulment!
Si aveti grija sa impulsionati conducerea asociatiei sa-i cheme in judecata pe restantieri pentru recuperarea sumelor restante. Dupa ce se recupereaza sumele, atunci se va completa si fondul de rulment in cash.






Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
elga50, moderator
:offtopic:
"in principiu" este o formulare deosebit de vaga.

O lege fara norme de aplicare e "putin" pusa in dificultate la aplicare tocmai datorita acestui viciu de procedura.
Orice parte poate invoca in instanta lipsa unei proceduri clare si neechivoce pentru partile implicate.

Legea are aplicabilitate pentru penalitatile aplicate de asociatie... (sper sa nu ma insel).
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
eliasav, utilizator
@eliasav
Legea nu are aplicabilitate doar la penalitatile asociatiei ci si cele ale furnizorilor.

Art II alin 4:
Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii .

As fi curios sa vad care este cuantumul penalitatilor "eliminat" furnizorii pe baza acestei legi. Uitea asa ne-am mai tras o lege populista, care nu ajuta la nimic.
Buna ziua
sumele stipulate pe listele de plata ca fiind penalizari impuse de asociatie,se pot scoate,dar cele de la furnizori,nu,ele raman ca debite neonorate,existente.
@elga50
eu am raspuns de la RADET,ca nu anuleaza nimic.
Legea nu face decat sa bage zazanie,atat.

Alte discuții în legătură

Penalizarile dispuse de instanta - legea175/16.07.2010 Krissia . Krissia . As vrea sa stiu daca penalizarile ce au fost dispuse de instanta prin hotarare judecatoreasca definitiva, ca trebuiesc achitate, pot intra sub incidenta legii ... (vezi toată discuția)
Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)
Penalitatile se sterg integral ? ovi47 ovi47 Buna ziua Va rog sa-mi raspundeti daca,in cazul achitarii integrale a restantelor la plata intretinerii(acumulate cam in 2 ani),restantele sunt sterse ... (vezi toată discuția)