I se poate face unei persoane care beneficiaza de pensie de urmas un
contract de munca pe 8 ore pe suma de 700 ron iar iar la acesta sa se ataseze un contract aditional pe 4 ore pe jumatate de suma pentru a nu pierde pensia de urmas. Din cate stiu suma de pe contract nu trebuie sa depaseasca o patrime din salariul mediu pe economie - adica sa nu depaseasca in jur de 400 ron.
Dupa semnarea contractului angajatul ce trebuie sa primeasca - contractul si actul aditional semnate de angajator si atat sau mai trebuie semnate si de itm?
sper ca nu s a modificat intre timp regula cu o patrime di saslariu mediu si li se interzice sa ma lucreze. Daca este cineva in tema, daca se poate sa mi spuna si mie.
Potrivit Legii nr.263/2010, art. 118 (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
Prin urmare, cumulul pensiei de urmas cu salariul nu mai este conditionat de niciun cuantum al venitului realizat.
Avem limitare la sotul supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas
Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut .
Buna ziua,
Profit si eu de acest subiect deschis pe un subiect, cred eu asemanator: tanara absolventa de studii superioare, beneficiara de pensie de urmas, vrea sa se angajeze cu contract de munca: care este minimul brut pentru care poate pastra si pensia?
Va multumesc anticipat si scuze daca ma repet.
1. Legea 263/2010 (aplicabila de la data de 01.01.2011) nu mai conditioneaza cumulul pensiei de urmas cu alte venituri in functie de marimea acestora.
2. Asadar atata timp cat urmeaza o forma de invatamant poate cumula pensia de urmas cu un venit provenit din salariu indiferent de cuantumul acestuia (pana la varsta de 26 de ani).
3. Daca este absolventa si nu mai urmeaza alte studii nu mai beneficiaza de pensie de urmas chiar daca nu are nici un venit (ca absolventa poate beneficia de indemnizatie de somaj).
4. Din legea 263/2010: Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Pensie de urmas
ZIMTAALI
As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)