avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum se taxeaza colaborarea intre un SRL si o persoana ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum se taxeaza colaborarea intre un SRL si o persoana fizica neautorizata intre care se incheie un contract de colaborare

Buna ziua,

As dori sa inchei un contract de colaborare intre un SRL si o persoana fizica neautorizata si as dori sa stiu cum ar trebui taxat acest contract? Se retine 10% sau 16% in functie de optiunea persoanei fizice? Mai este obligatorie platirea altor taxe? Ma intereseaza din punctul de vedere al SRL-ului? Ce obligatii am eu fata de stat pentru a fi totul cat se poate de corect.

Va multumesc anticipat.
Adi
Cel mai recent răspuns: acheinic , utilizator 11:43, 29 Martie 2011
Buna ziua, nu inteleg cum o persoana fizica neautorizata poate presta un serviciu, insa nu ma mai mira nimic in tara...
Ca sa prestezi un anumit serviciu, trebuie sa devii PFA si sa te autorizezi ca atare, ceea ce implica mai multe proceduri (contabilitatea in partida simpla, declaratii la administratiile financiare, plata impozitelor si a contributiilor la asigurari de sanatate, asigurari sociale si somaj).
Tot ce se primeste prin contractul de colaborare constituie venit brut, care sta la baza calcularii venitului net si a contributiilor datorate statului, astfel incat, cel ce primeste plata pentru serviciul prestat este obligat sa plateasca contributiile catre stat.
Am o intrebare pentru dumneavoastra: cum va inregistra in contabilitate SRL-ul plata facuta drept cheltuiala prestari servicii, atata vreme cat nu va primi factura pentru serviciul prestat ?
Aveti grija...
Din acest motiv intreb in mai multe directii. Poti lucra si felul acesta, dar persoana trebuie sa-si plateasca singura darile. Acesta este raspunsul primit de la finante:
Urmare e-mail-lui dv inregistrat la Administratia Finantelor Publice a municipiului Iasi cu nr. 30328/14.02.2011, in baza Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1338/2008 pentru aprobarea procedurii privind indrumarea si asistenta contribuabililor de catre organele fiscale, va comunicam urmatoarele:
Persoanele fizice pot incheia contracte/conventii civile cu persone juridice conform Codului Civil.
Din punct de vedere fiscal sunt urmatoare obligatii fiscale :
1) Pentru persoanele care au calitatea de pensionari, se retine de catre angajator impozit de 10% sau 16%, in functie de obtiune si se vireaza la bugetul de stat lunar, pana la data de 25 inclusuv, a lunii urmatoare celei in care se obtin veniturile. Aceste sume se declara lunar in formularul 100 “ Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, la randul 10 “ Impozitul pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile. Nu se completeaza vectorul fiscal pentru aceasta categorie de persoane.
2) Pentru alte persoane care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile (venituri de natura profesionala) si nu au calitatea de pensionari, exista obligatia platii contributiilor individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% si contributia individuala de asigurari pentru somaj de 0,5%, cote care se retin la venitul brut realizat, se declara lunar in formularul 112, si se platesc lunar la Bugetul Asigurari Sociale de Stat, pana la 25 a lunii urmatoare realizarii venitului. Pentru aceste venituri se retine impozitul pe venit in cota de 10% sau 16% in functie de optiune, sume care se declara in formularul 112.
Persoanele fizice care au realizat venituri au obligatia sa depuna pana la data de 15 mai a anului urmator formularul 200 “ Declaratia privind veniturile realizate din Romania”, pentru veniturile realizate in anul precedent.
Persoanele fizice care obtin asfel de venituri, indiferent ca sunt pensionari sau nu, au obligatia sa declare si sa plateasca trimestrial contributia individuala in cota de 5,55 din veniturile realizate la Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O ultima informatie despre obligatiile fiscale ale asociatilor de proprietari sommyint sommyint In documentarul de mai jos, Directia Generala a Finantelor Publice informeaza contribuabilii - asociatii de proprietari - cu privire la obligatiile fiscale ... (vezi toată discuția)
Pfa frizer picli2001 picli2001 Buna dimineata. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: tatal meu este frizer (mentionez ca este pensionat de limita de varsta), are un pfa si a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Conventie civila smsimona smsimona dorim sa incheiem un contract de conventie civila cu o persoana fizica-e pensionar -ca si portar la firma sambata si duminica .Va rog sa-mi spuneti cadrul ... (vezi toată discuția)