avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA CMR NESEMNAT
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

CMR NESEMNAT

Societate din Romania, factureaza servicii in luna ianuarie 2010 (prelucrare semifabricate) la o firma din Italia. (Serviciile sunt efectuate pe baza de comanda, materia prima este primita pe baza de proforma si CMR). Pe CMR sunt trecute datele, stampila si semnatura expeditorului, stampila firmei transportatoare dar fara semnatura si numar autovehicul, stampila cu semnatura de primire a firmei din Italia. Controlul de la Fisc, aplica TVA la factura de servicii a firmei din Romania, pe motivul ca nu exista dovada livrarii intracomunitare. In martie 2011 firma din Italia trimite la societatea din Romania o cerere pentru emitere o factura de storno de 70% din valoare facturii deoarece marfa nu a fost prelucata bine. Factura de storno in acest caz trebuie emiza cu TVA sau fara TVA?

Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 19:31, 26 Martie 2011
In opinia mea cu tva ar trebuie emisa factura.
parerea mea este ca inspectorii fiscului au gresit atunci cand au obligat firma sa colecteze tva aferenta prestarii de servicii intracomunitare.
incepand cu 1 ianuarie 2010, odata cu intrarea in vigoare a OUG 109/2010, locul prestarii unor astfel de servicii este considerat locul unde este stabilit clientul si nu mai trebuie facuta dovada ca bunurile prelucrate parasesc romania dupa prelucrare.

pana la 31 dec 2009, locul prestarii era considerat:
locul unde sunt prestate serviciile, în cazul următoarelor servicii:
-expertize privind bunurile mobile corporale, precum şi lucrările efectuate asupra acestora. Prin excepţie, se consideră că aceste servicii au loc:
- în statul membru care a atribuit codul de înregistrare în scopuri de TVA, în cazul în care aceste servicii sunt prestate unui client care îi comunică prestatorului un cod de înregistrare în scopuri de TVA, valabil atribuit de autorităţile competente dintr-un stat membru, altul decât cel în care se prestează efectiv serviciile, şi se referă la bunuri transportate în afara statului membru în care serviciile sunt prestate

deci se poate observa clar faptul ca pana la 31 dec 2009, bunurile prelucrate trebuiau transportate inafara romaniei pentru a se aplica scutirea de tva, iar incepand cu 1 ian 2010, aceasta prevedere a fost abrogata.

in aceste conditii si factura de storno trebuie emisa fara tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport intracomunitar paolo979 paolo979 Societate din Romania, factureaza servicii (prelucrare semifabricate) la o firma din Italia. (Serviciile sunt efectuate pe baza de comanda, materia prima este ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitar de bunuri paolo979 paolo979 Societate din Romania, factureaza servicii in luna ianuarie 2010 (prelucrare semifabricate) la o firma din Italia. (Serviciile sunt efectuate pe baza de ... (vezi toată discuția)
Documente intracomunicare lemn tedox tedox vreau sa livrez lemn de foc paletizat in germania , ce documente intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)