Sunt persoana fizica autorizata pentru realizarea de pagini web. Am primit o comanda pentru realizarea unui site de prezentare pentru o pensiune. Patronul pensiunii, domnul M, a cerut ca inainte de a semna contractul sa vada cum va arta siteul online (meniuri, butoane etc.) Am facut o parte din site, l-am postat pe gazduirea mea. Domnul M a fost extrem de multumit si a cerut contractul. Am trimis contractele semnate prin posta, urmand ca domnul M sa le semneze la randul sau si sa trimita inapoi un exemplar. Intre timp a cerut sa mut site-ul pe gazduirea sa (pe care o achizitionase de la o alta firma prin intermediul meu) pentru ca el sa se ocupe de partea de promovare (inscriere in motoare de cautare, backlink-uri etc. ) Am mutat siteul si am continuat constructia sa on-line. Dupa mutarea siteului pretentile domnului M au inceput sa creasca, de la un simplu site de prezentare acesta a cerut un site complex de firma la acelasi pret amenintand ca nu va trimite contractul inapoi. Din dorinta de a incheia cat mai repede colaborarea cu acest client dificil i-am satisfacut toate cerintele. La final i-am trimis factura cu pretul stabilit initial in contract. Cum era de asteptat acesta nu a platit si nici contractul nu l-a trimis inapoi. Dupa expirarea termenului prevazut in contract am inchis site-ul. Acesta a amenintat ca va face plangere penala pentru ca am intrat pe contul sau si am intrerupt un serviciu aflat in proprietatea sa. Nu cunosc foarte bine legislatia si in consecinta am redeschis site-ul.
Intrebarea mea este: ce pot sa fac in situatia prezentata pentru a-mi incasa onorariul sau pentru a sterge site-ul?
Mentionez ca din corespondenta purtata cu acest domn prin e-mail reies toti termenii contractului, faptul ca el a fost de acord cu ei, precum si refuzul acestuia de a plati.
Atata vreme cat sunteti proprietarul site-ului iar utilizatorul nu numai ca nu vrea sa va achite onorariul dar mai ales pentru faptul ca-l foloseste in mod abuziv aveti tot dreptul sa-l inchideti. Pentru a-l folosi el trebuie sa va faca dovada ca l-a platit,
Lasati-l sa va actioneze in judecata . Contactati un avocat care va poate ajuta cu problema pe care o aveti si va spune cum sa castigati eventualul proces.
Problema este ca site-ul este postat pe contul de gazduire al clientului, iar acesta considera ca tot ce se afla acolo, inclusiv site-ul, este prorietatea sa chiar daca eu l-am creat si el nu l-a platit. In plus, neavand contractul semnat de el imi este greu sa dovdesc ca eu l-am creat. Am acel discutii prin e-mail, dar nu stiu ce valoare juridica au.
Pot sa fac dovada construirii prin discutii, prin faptul ca eu detin toate datele de acces si licente pentru programele cu care l-am realizat, prin fapt-ul ca de pe calculatorul meu s-a accesat, incarcat site-ul etc.
Din ceea ce spuneti dvs. inseamna ca pana cand clientul nu achita site-ul acesta este proprietatea mea, chiar daca acesta se afla gazduit pe serverul platit de el.
In cazul acesta pot inchide accesul la site fara consecinte penale (violare de proprietate etc)?
Faceti in felul urmator, daca dvs. sustineti ca sunteti cel care a realizat site-ul, si puteti demonstra asta sau aveti un copyright acolo, cat si ca nu are vreun act prin v-a platit pe munca prestata, timiteti o cerere de suspendare a contului de hosting, catre cei care ii furnizeaza serviciile de gazduire, ei sunt obligati ca, in astfel de cazuri sa suspende/stearga acel cont fara sa ii dea explicatii utilizatorului, si in acest fel sunteti complet acoperit.
Va dau exemplu scripturile web pe care multi le folosesc fara licienta, iar cand detinatorii de drept realizeaza acest lucru, prima data se adreseaza utilizatorului sa stearga/cumpere aceea licienta, iar daca nu gasesc intelegere apeleaza la furnizorul de gazduire, mai sunt cazuri in care chiar dupa suspendare pe baza probelor acestia actioneaza utilizatorul in instanta, cerand daune pentru folosirea ilegala a scripturilor respective.