avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului auto pe perioada determinata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului auto pe perioada determinata

Buna ziua,

Am o intrebare: mi-a fost suspendat permisul auto in baza OUG 195/2002, art. 101, insa in procesul verbal nu este mentionata nicaieri nici perioada de suspendare nici conditiile suspendarii. Agentul care a intocmit procesul verbal mi-a comunicat (verbal numai) ca suspendarea este pe 60 de zile, iar:
1. in cazul in care vreau sa se reduca la 30 de zile, trebuie sa fac examenul de cunostinte
2. daca nu fac examenul sau nu il aprob, se prelungeste suspendarea cu inca 30 de zile (adica ajunge la 90 de zile)

Ceea ce nu am inteles si nu mi s-a explicat, este: este obligatoriu sa fac examenul si sa il aprob ca sa imi iau permisul inapoi? Sau in cazul in care decid sa nu fac examenul, suspendarea este de 90 de zile, la finalul carora imi recuperez permisul?

Cautand in lege nu am gasit acest lucru prezentat explicit nici clar. Pe documentul pentru reverificarea cunostintelor, informatiile sunt contradictorii.

Ma puteti ajuta cu un raspuns? Va multumesc anticipat.

Carolina
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 01:37, 4 Octombrie 2008
va sugerez sa verificati daca aveti motive de facut contestatie la procesul verbal... oricum pe parcursul judecarii procesului... in baza certificatului de grefa vi se poate da permisul inapoi-cat se judeca procesul

av. vasilescu
La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art. 91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.

Faceti plangere impotriva procesului verbal.

CarolinaR a scris:

insa in procesul verbal nu este mentionata nicaieri nici perioada de suspendare nici conditiile suspendarii
CarolinaR a scris:

Buna ziua,

2. daca nu fac examenul sau nu il aprob, se prelungeste suspendarea cu inca 30 de zile (adica ajunge la 90 de zile)

Ceea ce nu am inteles si nu mi s-a explicat, este: este obligatoriu sa fac examenul si sa il aprob ca sa imi iau permisul inapoi? Sau in cazul in care decid sa nu fac examenul, suspendarea este de 90 de zile, la finalul carora imi recuperez permisul?

Carolina

Daca nu sustineti si promovati proba teoretica in decursul celor 60 de zile perioada de suspendare se prelungeste cu inca 30 de zile dupa care va puteti ridica permisul de conducere. Afirmatia mea se bazeaza pe un caz concret al unui coleg de al meu.:)

Daca nu sustineti si promovati proba teoretica in decursul celor 60 de zile perioada de suspendare se prelungeste cu inca 30 de zile dupa care va puteti ridica permisul de conducere. Afirmatia mea se bazeaza pe un caz concret al unui coleg de al meu.:)

Art. 219. - (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de cãtre seful serviciului politiei rutiere care îl are în evidentã, la cererea titularului, în urmãtoarele cazuri:

b) la expirarea termenului de suspendare, când sanctiunea a fost aplicatã ca urmare a sãvârsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupã caz, a fost majoratã cu 30 de zile, dacã titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie

Deci, conditia restituirii permisului de conducere este promovarea testului de verificare.

Succese!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Alte discuții în legătură

Nelamurire suspendare permis auto dumis dumis In urma cu doua luni si jumatate mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, datorita unei alcoolemii de 0.20%. Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)
Examen redobandire permis suspendat vivianna vivianna Buna ziua ! Am avut permisul suspendat pt 90 de zile pt vatamare corporala cu parasirea locului accidentului (si intoarcere dupa 30 de minute). Instanta a ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - incalcare linie continua razvan martin razvan martin Am depasit un auto pe linie continua si permisul afost suspendat pe o perioada de 30 zile. Mi se pare corect insa, dupa aceste 30 zile ma pot duce sa ridic ... (vezi toată discuția)