avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Politisti cu imaginatie extrem de bogata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Politisti cu imaginatie extrem de bogata

M-a mancat undeva sa ma duc pe plaja din eforie nord inarmat cu un detector de metale pentru a face niste teste cu noua bobina. Pe plaja am fost acostat de un politist si un jandarm (nici nu pusesem aparatul in functiune) si invitat la sectie pentru a verifica daca autorizatia de detinere a detectorului emisa in bucuresti este valabila si pentru constanta. I-am insotit la sectie unde ulterior a venit un inspector de la politia constanta care m-a anuntat ca imi opreste detectorul pentru verificari. Am fost deacord si cu acest aspect si am completat un proces verbal de constatare (imprejurarile cum m-am intalnit cu echipajul) si altul prin care dau in custodie detectorul. Mentionez ca eu eram singur si ei erau vreo 5. Cel de la constanta a mai zis ca ma va suna in cateva zile pentru a ma anunta cum e cu detectorul.A doua zi in ziarul local a aparut un articol prin care eram prezentat ca un braconier arheologic si prin care se anunta ca voi avea dosar penal pentru ca as fi incalcat legea 182/2000
In legea respectiva gasim urmatorul articol
Art. 92
(1) Efectuarea de catre persoanele fizice sau juridice neautorizate, conform art. 47, a unor detectii sau sapaturi in siturile arheologice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si confiscarea detectoarelor.
(2) Tentativa se pedepseste.

problema e ca nu e nici un site arheologic pe o raza de 5 km si am fost mereu atent la aceste aspecte. Lista oficiala a site-urilor arheologice se gaseste la [ link extern ]
Intrebarile care vi le pun sunt urmatoarele:
1) Cum fac sa-mi recuperez aparatul detinut legal ?
2) Cum as putea face o plangere la adresa politistilor pentru necunoasterea legii ?
3) In cat timp ajunge dosarul la procuror sau in instanta ? In ideea ca cineva isi va da seama ca s-a produs un abuz la adresa mea.
4) Pot sa-i dau in judecata si eu pe ei ? Ce daune as putea cere?
5) Din cate imi dau seama un dosar de genul asta poate dura si ani de zile eu cand imi voi recupera detectorul va fi deja bun de aruncat la gunoi :)
Este posibil ca politistii sa faca aceste dosare penale din lipsa de ocupatie pe timpul iernii si pentru a raporta un numar mare de dosare? Ar trebui sa contactez un avocat ?
Si ca o ironie un prieten imi spunea ca de ce m-am apucat sa ma duc cu detectorul la "cetatea RRomana" de pe plaja Belona
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:02, 30 Martie 2011
angajarea unui avocat este o idee f buna.ar putea sa verifice existenta sau nu a unui dosar penal deschis la respectiva sectie de politie. daca s-a deschis un asemenea dosar, nu veti putea recupera detectorul pina la finalizarea procesului penal - fie prin sentinta fie prin rezolutie a procurorului.

angajarea unui avocat ar putea grabi demersurilein acest dosar ion masura in care s-ar face memorii sau adrese catre politie sau procuroor cu privire la solutionarea cit mai rapida a dosarului. este adevarat ca poate dura ani de zile o asemenea solutionare, desi media este de 6 luni (cf statisticilor PICCJ).

in functie de solutia finala obtinuta puteti incepe proceduri legale impotriva politistilor respectivi.
Eu fiind din Bucuresti banuiesc ca dosarul se va judeca la Constanta nu ? Deci o sa am parte de o vara fierbinte cu multe drumuri la Constanta. Si avocat tot din Constanta probabil ar trebui sa caut. Deci dvs. spuneti ca dupa ce se termina acest dosar imi pot recupera "jucaria" iar dupa ce o recuperez ipotetic ma pot intoarce la locul faptei si dansii imi pot face alt dosar penal sau nu imi mai pot face nimic in aceasta privinta?
Politistii nu au facut decat o constatare. Procurorul supravegheaza urmarirea penala. Daca fapta este considerata infractiune, in dosarul penal vor propune o solutie corespunzatoare. Trebuie sa va reprezinte un avocat si totul se va rezolva, inclusiv cu detectorul.
Succes!
Daca situatia de fapt consta strict in cele relatate,nu exista elemente care sa va determine sa va ingrijorati
In baza constatarii organelor care prin vigilenta sporita de care dau dovada uneori,.
...v-au surprins cu pregatirea tehnica :urmeaza ca procurorul responsabil de caz sa constate ca in fapt nu ati savarsit nicio infractiune
Veti fi scos de sub urmarire penala.totusi,un avocat v-ar asigura acest lucru.
Se va solutiona rapid dosarul.

Alte discuții în legătură

Incepator in "infractiuni" stiucaru stiucaru Acum 3 luni am fost reperat de o patrula de politie care a presupus ca eu comit o \"infractiune\" si cu aceasta ocazie mi-a fost confiscat un echipament pe ... (vezi toată discuția)
Detinerea detectorului de metale luciani_2006 luciani_2006 Cine are dreptul sa detina si sa utilizeze detectoare de metale? Am citit in presa despre nenumarate confiscari si amenzi acordate persoanelor fizice care au ... (vezi toată discuția)
Sunt învinuit de înșelãtorie - art. 215 costa_09 costa_09 Buna ziua Ma numesc Costa sunt navigator.Acum un an 2010 in cursul lunii ianuarie am fost sami depun cv pe la diferite agentii de recrutare am fost ... (vezi toată discuția)