avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament in care soacra este legatar universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament in care soacra este legatar universal

Buna ziua
intru pt prima data pe acest forum si am nevoie de ajutor.Soacra mea are testament cu titlu legatar universal pt bunurile ramase dupa socrul meu(dar cu care nu a fost casatorita legitim).A deschis succesiunea la un notariat din provincie, a dus martorii care i au fost ceruti si a asteptat sa fie chemata pt certificatul de mostenitor, dar......... mare surpriza , acesta a fost emis altei persoane(fiicei socrului meu).Intrebarea mea este, cum a putut emite dna notar un certificat de mostenitor unei persoane care nu a avut nici un act in original?Certificatul de deces original, fiind la soacra mea.O alta intrebare ce putem face in acesta situatie avand in vedere ca soacra mea are o pensie f mica iar eu sunt vaduva, pensionara de boala si cu doi copii in intretinere si nu avem bani pt a angaja un avocat?Cum putem beneficia de un avocat din oficiu in cazul in care se ajunge in instanta?Astept raspunsurile si parerile dvoastra si va multumesc .
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2008
tantzimarinescu, utilizator
Chiar daca soacra dumneavoastra avea certificatul de deces in original, fiica acesteia putea sa ceara de la Primarie o copie cu care sa mearga la notar care i-a eliberat certificat de mostenitor in calitate de fiica, fara sa stie de existenta testamentului.

Trebuie deschis proces pentru succesiune si anularea certificatului de mostenitor. Fiica defunctului oricum are dreptul la mostenire, in calitate de mostenitor rezervatar: daca nu mai sunt alti frati: jumatate din averea defunctului. Cine a decedat prima data? Socrul, sau sotul dumneavoatra? Daca prima data a decedat socrul, copiii dumneavoastra ar avea dreptul la mostenire.
Potrivit Art. 8.din O.U. 51/2008: Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei.
multumesc pt raspunsuri, dar mai am cateva intrebari:
1. daca deschidem proces pt anularea certificatului de mostenitor, cui intentam procesul?fiicei sau Dnei notar care a facut si testamentul soacrei mele si a deschis si succesiunea dupa socrul meu , intai pt soacra mea care a prezentat toate actele inclusiv testamentul facut la acest notar si mai apoi pt fiica socrului meu(care a dusduplicat la certificatul de deces)??
mentionez ca eu si copii mei nu avem niciun drept la mostenire deoarece sotul meu (care a murit inaintea socrului) era din alta casatorie, iar socra mea a trait fara acte de stare civila 29 de ani cu socrul meu, dupa care a primit acest testament.
2.cum poate un notar om al legii, sa incalce cu buna stiinta legea?Ea a redactat testamentul, a deschis succesiunea cand a mers soacra mea la notariat, si tot ea la interval de cateva luni elibereaza certificat de mostenitor fiicei socrului meu?
3. cate procente din masa sucesorala au dreptul fiica si cate soacra mea care are testamentul ?
va multumesc si astept raspunsurile dvoastra
inseamna ca fiica defunctului s-a prezentat in termenul de 6 luni, la biroul notarial, iar notarul constatand ca ea este mostenitoarea rezervatara, atunci i-a scos certificatul trecand-o unic mostenitor.
e foarte simplu... oricum soacra fiind doar concubina, nu are calitatea de most. rezervatar.
trebuie atacat in instanta acel certificat de mostenitor.
ma intreb ce notar v-a facut legatul universal atata timp cand testatorul avea mostenitor legal-REZERVATAR...oricum ce este al lui este pus de-o parte.

av. m.vasilescu
tantzimarinescu a scris:

multumesc pt raspunsuri, dar mai am cateva intrebari:
1. daca deschidem proces pt anularea certificatului de mostenitor, cui intentam procesul?fiicei sau Dnei notar care a facut si testamentul soacrei mele si a deschis si succesiunea dupa socrul meu , intai pt soacra mea care a prezentat toate actele inclusiv testamentul facut la acest notar si mai apoi pt fiica socrului meu(care a dusduplicat la certificatul de deces)??
mentionez ca eu si copii mei nu avem niciun drept la mostenire deoarece sotul meu (care a murit inaintea socrului) era din alta casatorie, iar socra mea a trait fara acte de stare civila 29 de ani cu socrul meu, dupa care a primit acest testament.

In procesul pentru succesiune va judecati cu mostenitorii defunctului. Notarul nu poate fi parte in proces pentru ca notar doar noteaza/consemneaza sustinerile partilor.

2.cum poate un notar om al legii, sa incalce cu buna stiinta legea?Ea a redactat testamentul, a deschis succesiunea cand a mers soacra mea la notariat, si tot ea la interval de cateva luni elibereaza certificat de mostenitor fiicei socrului meu?

Nici mie nu mi se pare corect si legal ce a facut notarul. Ea poate sa zica ca "a uitat", ca are prea multi clienti ca sa le mai stie numarul, ca, de fapt, secretara redacteaza si ea doar semeaza etc. Scuze se pot gasi destule...

3. cate procente din masa sucesorala au dreptul fiica si cate soacra mea care are testamentul ?
va multumesc si astept raspunsurile dvoastra

Dupa cum am scris si mai sus, fiica, in calitate de mostenitoare rezervatara are dreptul la 1/2 din cat ar fi mostenit daca nu ar fi existat testamentul, adica jumatate din mostenire. Cealalta jumatate ii revine soacrei care nu a fost casatorita cu defunctul si nu beneficiaza de avantajele sotiei supravietuitoare.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
1. Procesul se introduce în contradictoriu cu moştenitoarea - fiica defunctului. Acest proces nu va avea ca obiect partaj succesoral deoarece nu ar avea obiect, ci anularea parţială a certificatului de moştenitor emis de notar pe numele fiicei defunctului şi constatarea calităţii dv. de moştenitor testamentar.
2. Doamnă, am văzut atâţia notari paraleli cu dreptul, încât nu mă mai miră nimic... Eu nu cred că a uitat dacă era vorba despre un interval scurt de timp şi dacă nu prea are clienţi, este imposibil... Cu atât mai mult cu cât era deschisă dezbaterea succesorală tot de ea... aşa încât nici nu avea prea mult de căutat ....:D
Cu câţiva notari am avut şi contradicţii legate de refuzul de a autentifica nişte acte redactate de mine, pentru că se credeau mai deştepţi decât prevede legea şi până la urmă au constatat că eu am dreptate...:D
3. 1/2 din cât ar fi moştenit dacă nu ar fi fost testamentul - legat universal în favoarea concubinei. ;)

Alte discuții în legătură

Succesiune sotie testament in concurs cu parintii defunctului loulouRO91 loulouRO91 Buna ziua, Mama mea e desemnata legatar universal prin testament de catre sotul ei. In urma decesului sau, sotia merge la notar pentru deschiderea ... (vezi toată discuția)
Testament revocat prin certificat mostenitor ??? Andrei Koszti Andrei Koszti Speta client: Testatorul face un legat cu titlu universal catre un tert. Dupa moartea testatorului, tertul invita pe cei cu vocatie succesorala nerezervatari ... (vezi toată discuția)
Ce fac cu testamentul? glo glo am primit prin testament un imobil. acum ce ce m-a testata a murit. ce trebuie sa fac? unde merg sa iau in evidenta acel testament ? este testament olograf ... (vezi toată discuția)