multumesc pt raspunsuri, dar mai am cateva intrebari:
1. daca deschidem proces pt anularea certificatului de mostenitor, cui intentam procesul?fiicei sau Dnei notar care a facut si testamentul soacrei mele si a deschis si succesiunea dupa socrul meu , intai pt soacra mea care a prezentat toate actele inclusiv testamentul facut la acest notar si mai apoi pt fiica socrului meu(care a dusduplicat la certificatul de deces)??
mentionez ca eu si copii mei nu avem niciun drept la mostenire deoarece sotul meu (care a murit inaintea socrului) era din alta casatorie, iar socra mea a trait fara acte de stare civila 29 de ani cu socrul meu, dupa care a primit acest testament.2.cum poate un notar om al legii, sa incalce cu buna stiinta legea?Ea a redactat testamentul, a deschis succesiunea cand a mers soacra mea la notariat, si tot ea la interval de cateva luni elibereaza certificat de mostenitor fiicei socrului meu?
In procesul pentru succesiune va judecati cu mostenitorii defunctului. Notarul nu poate fi parte in proces pentru ca notar doar noteaza/consemneaza sustinerile partilor.
3. cate procente din masa sucesorala au dreptul fiica si cate soacra mea care are testamentul ?
Nici mie nu mi se pare corect si legal ce a facut notarul. Ea poate sa zica ca "a uitat", ca are prea multi clienti ca sa le mai stie numarul, ca, de fapt, secretara redacteaza si ea doar semeaza etc. Scuze se pot gasi destule...
va multumesc si astept raspunsurile dvoastra
Dupa cum am scris si mai sus, fiica, in calitate de mostenitoare rezervatara are dreptul la 1/2 din cat ar fi mostenit daca nu ar fi existat testamentul, adica jumatate din mostenire. Cealalta jumatate ii revine soacrei care nu a fost casatorita cu defunctul si nu beneficiaza de avantajele sotiei supravietuitoare.