avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament revocat prin certificat mostenitor ???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament revocat prin certificat mostenitor ???

Speta client:
Testatorul face un legat cu titlu universal catre un tert.
Dupa moartea testatorului, tertul invita pe cei cu vocatie succesorala nerezervatari (respectiv fratii decedatului) si se intocmeste la Notariat un CERTIFICA MOSTENITOR in care sunt trecute in masa succesorala, EXPLICIT, toate bunurile defunctului; despre legatul universal nu se vorbeste nimic.
Ulterior, tertul, intenteaza actiune in instanta impotriva tuturor mostenitorilor pentru a i se recunoaste testamentul universal si a inlatura pe acestia de la succesiune + iesire din indiviziune asupra bunurilor.

Intrebare:
1. din moment ce tertul i-a acceptat in Certificatul de mostenitor pe ceilalti mostenitori, nu se poate intrepreta ca acesta a RENUNTAT la testamentul cu titlu universal ???
2. daca s-ar fi intocmi numai un CERTIFICAT DE CALITATE, situatia ar fi fost diferita avand in vedere ca nu se mentiona si indiviza bunurile ?
3. se mai poate solicita anularea certificatului de mostenitor din moment ce tertul a fost de acord cu eliberarea lui si nu a facut opozitie la Notar ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 22:53, 5 Martie 2008
1. Nu si in cazul in care in dosarul de succesiune nu exista testamentul. Dicutabil daca testamentul a fost adus la cunostiinta notarului inaintea eliberarii certificatului de mostenitor. In orice caz, acceptarea succesiunii nu poate fi facuta numai in parte, precum nici renuntarea. Cu siguranta nu mai putea mosteni deloc daca renunta la legatul cu titlu universal.
2. Acest punct de vedere nu are nicio intrepatrundere cu vocatia succesorala concreta, diferenta privind doar obiectul succesiunii.
3. Da, din moment ce notarul a eliberat certificat de mostenitor fara vreun temei legal fratilor si surorilor defunctului. Nu era obligatia tertului sa faca opozitie, ci obligatia notarului sa cerceteze dosarul de succesiune.
Depinde ce e la dosar. Depinde ce a declarat tertul in dosarul dezbatut la notariat.
scuze , rectific:
1.tertul are calitate sucesorala independent de testament..L-am trecut "tert" pt a face mai bine diferentierea.
2.tertul nu a anuntat Notariatul cu privire la existenta Testamentului in momentul intocmirii Certificatului de mostenitor.
In principiu, poate oricand invoca descoperirea testamentului (se poate face linistit cu martori, mai ales ca pe vremuri testamentul era intocmit in mai multe originale pastrate la diferite persoane) si cere anularea certificatului de mostenitor. Singura conditie e ca testamentul descoperit sa fie intocmit in mod valabil.
Subscriu. daca niciunul dintre mostenitori nu a adus testamentul in discutie... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Succesiune sotie testament in concurs cu parintii defunctului loulouRO91 loulouRO91 Buna ziua, Mama mea e desemnata legatar universal prin testament de catre sotul ei. In urma decesului sau, sotia merge la notar pentru deschiderea ... (vezi toată discuția)
Testament perrla perrla Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)