Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema :la sfarsitul lunii mai urmeaza sa nasc iar in luna martie(acum) am avut concediu medical pana in data de 14, din data de 15 am avut 5 zile concediu de odihna (respectiv pana in data de 21) iar din data de 22 si pana in 31 martie - 8 zile fara plata, urmand ca de la 1 aprilie sa intru in prenatal.Va rog sa-mi spuneti daca cele 8 zile fara plata afecteaza cele 12 luni anterioare nasterii copilului la plata indemnizatiei?
Va multumesc din suflet.
Veti primi indemnizatie pentru CCC deoarece OUG 111/2010 spune:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele: Varianta I : In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:
- Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei,
- Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
- In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani; Varianta II : In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:
- Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei,
- pentru aceasta optiune stimulentul de insertie nu se acorda.
Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei
Concediul maternal
mos 66
in harababura asta a legilor, cand toate se schimba cum vor dansii sant si eu curioasa cum si in ce conditii pot beneficia de concediul maternal de 2 ani ... (vezi toată discuția)