Cumpar 27 arii teren dar nu am acces la el direct de la strada. Pentru aceasta, vecinul din fata, care are front de 27 metri la strada, imi da o bucatica de teren la schimb cu aceeasi suprafata din terenul meu. Intrebarea este: care este latimea minima acceptata de primarii sau de alte institutii implicate, pentru un drum de servitute, pe terenul care va fi al meu, in asa fel incat sa pierd cat mai putin din terenul meu din spate? Mentionez ca doresc sa construiesc foarte curand pe acel teren si poate chiar sa vand o bucatica din el si astfel pe drumul de servitute sa avem acces cel putin doi propietari. Eu am vazut ca se poate 3 metri dar am auzit ca sunt si mai mici de trei metri.
Multumesc anticipat.
4.11. - Constructii de locuinte
4.11.1. - pentru locuinte unifamiliale cu acces si lot propriu se vor asigura:
* accese carosabile pentru locatari
* acces carosabil pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* alei (semi)carosabile in interiorul zonelor parcelate, cu o lungime de maximum 25 in vor avea o latime de minimum 3,5 m, iar pentru cele cu lungimi mai mari de 25 in vor fi prevazute supralargiri de depasire si suprafete pentru manevre de intoarcere;
* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de servire locala (fundaturi):
- cele cu o lungime de 30 in - o singura banda de 3,5 in latime;
- cele cu o lungime de maximum 100 in - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura si supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat.
4.1 1.2. - Pentru locuinte semicolective cu acces propriu si lot folosit in comun se vor asigura:
* accese carosabile pentru locatari;
* accese de serviciu pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de servire locala (fundaturi):
- cele cu o lungime de maximum 30 in - o singura banda de 3,5 in latime;
- ceie cu o lungime de 30 in pana la maximum 100 in - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura; supralungiri pentru manevre de intoarcere la capat.
Este adevarat ca regulamentul de urbanism da latimea minima de 3,5 m., a unui drum de servitute, dar nici codul civil nu stabileste asa ceva.Jurisprudenta instantelor stabileste latimea minima de 3 m. si aceast lucru se stabileste dupa cat este de circulat drumul, fondurile cu cladiri(care pot fi de importanta redusa) si mai ales ca fondul aservit sa fie cat mai putin pagubit-respectandu-se principiul echitatii si proportionalitatii.-adica sa serveasca si interesele fondurilor dominante dar sa nu pagubeasca in mod inutil fondurile aservite. In plus trebuie tinut cont ca un drum de servitute nu este gratuit dar trebuie sa respecte accesul unei masini de pompieri(latime 3 m-) pentru cazurile respective.
"""" cele cu o lungime de maximum 100 in - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura si supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat.""" eu nu inţeleg prevederea asta. Daca pe peste 100 metri calea de acces cat de lat sa fie drumul cand aici prevede maximul de 100 m???
Deschidere teren
cerul
Vreau sa cumpar un teren. De la strada principala, asfaltata, se ajunge la teren pe un drum de acces pe care actualul proprietar il va face prin curtea lui cu ... (vezi toată discuția)