avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimbare nume minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimbare nume minor

Buna ziua!
Eu si sotul meu vrem sa schimbam numele copilului. In certificatul de nastere copilul are numele meu (al mamei) dinainte de casatorie si sotul este trecut ca tata cu numele lui. Intre timp ne-am casatorit si avem amandoi acelasi nume si copilul a ramas cu numele meu dinaintea casatoriei. Acum vrem ca, copilul sa aiba acelasi nume ca si noi (mai precis sa aiba numele tatalui).
Ce trebuie sa facem? Unde trebuie depuse actele?
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
agnesas, utilizator
Cel mai recent răspuns: agnesas , utilizator 16:50, 1 Aprilie 2011
poate da o declaratie notariala sau poate promova o actiune in instanta.
Este foarte simplu ... puteti solicita schimbarea numelui copilului pe cale administrativa.
Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara. Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.

Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o data cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, pentru motive temeinice.
athe a scris:

poate da o declaratie notariala sau poate promova o actiune in instanta.

Schimbare nume prin declaratie notariala sau actiune in instanta ? ar fi interesant de cunoscut si baza legala ... pt ca nu am mai auzit de asa ceva pana acum ..d-le avocat , poate nu ati inteles bine intrebarea ....:-/

@lazu cum sa adopte propriul copil ? #-o

Solutia o reprezinta schimbarea numelui pe cale administrativa ...O.G. 41/2003
In primul rand nu are nici o logica problema: cum apare tatal pe certificatul de nastere? Daca a recunoscut copilul de ce acesta nu poarta numele tatalui?
Pentru ca initial pe certificat a fost trecuta doar mama. Tatal a recunoscut copilul dupa ce certificatul era deja facut...
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
agnesas, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere minor Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta.Am facut greseala sa aleg ambele nume de familie in certificatul de nastere a copilului ,noi nefiind ... (vezi toată discuția)
Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata floare de gheata floare de gheata Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un temei legal tinand cont ca sa schimbat noul cod civil M-am recasatorit si am un copil de 5 ani din prima ... (vezi toată discuția)