avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare certificat de nastere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare certificat de nastere minor

Buna seara ! Am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta.Am facut greseala sa aleg ambele nume de familie in certificatul de nastere a copilului ,noi nefiind casatoriti .Insa pe parcurs am realizat ca nu am facut bine.Sunt nevoita sa specific de fiecare data oriunde merg ca are doua nume de familie si ca al doilea nu este prenume.Din aceasta cauza am vorbit cu tatal copilului sa ma lase sa schimb certificat el fiind nevoit sa semneze o declaratie la notar.Dar a pus o conditie : Sa nu mai fie trecut in certificatul de nastere ? Este posibil ca tatal lui desi recunoaste ca este copilul lui si sa accepte acest lucru sa aibe dreptul sa nu apara numele in certificat ? El este obligat sa imi dea pensie alimentara,nu locuim impreuna de mult timp.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:15, 12 Februarie 2017
Va fi trecut, fie ca vrea,fie ca nu. Iar daca nu e de acord tatal cu schimbarea de nume, puteti trece si de asta si fara acordul lui.
Multumesc frumos pentru raspuns .
Cum pot sa schimb certificatul de nastere fara acordul lui ?
Eu am cerut niște date suplimentare pentru a ști la ce dată s-a întocmit certificatul de naștere, dar se pare că mesajul meu a fost sters.#-o

Printre altele atribuții de moașă comunală, sunt si ofițer de stare civilă.

În prezent, la întocmirea unui act de stare civilă, printre alte acte este neseara și certificatul de căsătorie al părinţilor copilului, în original şi fotocopie, iar dacă aceştia poartă nume de familie diferit, declaraţia scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul, semnată de ambii părinţi în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului public.

În cazul nașterii unui copil din afara căsătoriei, la înregistarea nașterii unui copil este nevoie și de declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei.

Față de precizările de mai sus am opinat că poate fi vorba de o greșala a ofițerului de stare civilă care a întocmit actul de naștere și a eliberat certificatul de naștere.
Bubbles2017 a scris:

Cum pot sa schimb certificatul de nastere fara acordul lui ?


Schimbarea numelui de familie se poate face la cererea celui interesat, cu un alt nume printr-o decizie administrativă. Cadrul legal este stipulat de Ordonanţa Guvernului României nr. 41/2003 – privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.

Nu am date suficiente pentru a vă da un răspuns corect, dar dacă e - așa cum presupun eu - greșala ofițerului de stare motivul de admitere a cererii este
când, din neatenţia ofiţerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoaşterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate menţiuni greşite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2017
Darie Tudor, utilizator
Ce greseala, domnule ? L-a recunoascut tatal si au convenit la vremea aia sa poarte numele ambilor parinti.
V-am sters mesajul pt ca nu conteaza data la care a fost emis certificatul si pentru ca bineinteles ca tatal l-a recunoscut prin declaratie.
Femeia a zis clar :
Am facut greseala sa aleg ambele nume de familie in certificatul de nastere a copilului


Iar motivul acuma pt schimbare e cel scris tot de dansa mai sus.
Sunt nevoita sa specific de fiecare data oriunde merg ca are doua nume de familie si ca al doilea nu este prenume




Cum pot sa schimb certificatul de nastere fara acordul lui ?





(1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.



Alte discuții în legătură

Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Filiatia Cabinet de Avocat Neculai Razvan Alex Cabinet de Avocat Neculai Razvan Alex Urmatoarea situatie: un copil nascut din afara casatoriei. Copilul poarta numele tatalui. Mama copilului doreste sa schimbe numele de familie al copilului dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume hedonia hedonia Buna ziua, as dori sa ma ajutati intr-o problema. Este vorba de procedura de schimbare de nume a tatalui meu. Am cerut recent pentru el un certificat de ... (vezi toată discuția)