Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt sau pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica. Dispozitiile alin.1 se aplica in mod corespunzator.
Din nou se face aceasta mare confuzie intre interceptarile dispuse de judecator ca mijloc de proba in baza art 91^1 -91^6 si simplele inregistrari facute de o persoana si din nou nu inteleg de ce.
Aceste inregistrari facute de o persoana pot constitui mijloc material de proba, asadar au valoare.
In momentul in care organele fac o interceptare fara autorizatie atunci aceasta este lipsita de valoare fiind ilegal obtinuta si in consecinta neputand fi acceptata ca mijloc de proba.
De exemplu, in momentul cand te duci la un functionar si il inregistrezi cu telefonul cand iti cere mita atunci aceasta va constitui cu succes un mijloc material de proba. Sunt alete zeci de exemple care se pot da in acest sens, fara a mai asimila aceste inregistrari cu interceptarile dispuse de judecator.
Pe mine ma surprinde totusi ca aceasta confuzie cu interceptarile, o fac chiar avocatii!! adica, helloooo?:O..daca ei nu cunosc legea, atunci cine?
Dau exemplu:X inregistreaza telefonic pe Z care recunoaste ca a agresat fizic si sexual pe Q!! In aceasta situatie inregistrarea poate fi folosita ca mijloc sau inceput de proba, din cate am inteles.
Va putea fi folosita ca mijloc material de proba , dar bineinteles acea inregistrare va fi verificata sa se constate ca nu este modificata sau alterata in niciun fel s.a.m.d. si va trebui coroborata si cu alte probe. Ar fi de neacceptat sa restrangem mijloacele de proba in acest fel si sa interpretam legea atat de restrictiv.
Calomnie sau nu??
Sonji
[b]Buna. X-ulescu lipeste zeci de afise prin oras in care apare poza unui individ iar sub poza cateva randuri despre o fapta comisa,una destul de grava,fapta ... (vezi toată discuția)