avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa plec cu fetita din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa plec cu fetita din tara

buna...sunt in divort cu sotul meu...intr-o luna avem prima infatisare. si el imi garanteaza ca nu ma va lasa sa ies din tara cu fetita noastra de 2 ani si 6 luni. vreau sa plec la tatal meu in grecia si dak este posibil sa raman akolo. dar sa ma intorc in tara k fetita sa aiba legaturi firesti cu tatal sau. ce pot face in sensu asta?
am sanse sa obtin legal dreptu de a pleca cu fetita fara sa mai solicit acordul lui, luandu-mi angajamentu k ma intorc in tara pt ca fetita sa se vada cu tatal ei. si daca exista sanse k sotul meu sa obtina custodie comuna? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: d.catalina , utilizator 04:19, 4 Aprilie 2011
Daca instanta va va incredinta dvs. fetita spre crestere si educare printr-o hotarare definitiva si irevocabila,atunci veti putea pleca cu ea,fara a mai fi nevoie ca tatal sa isi dea acordul in acest sens.
In caz contrar (daca fetita nu va fi incredintata catre dvs.),nu puteti parasi tara impreuna cu minora fara consimtamantul tatalui. ;)
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
luiza2008, utilizator
pala la ramanerea def si irevocabila a hot de divort si implicit a incredintarii minorei, nu puteti parasi tara DECAT cu acordul tatalui minorei.
Conform art.2 alin.(2) din LEGEA NR.248/2005 „cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti,cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in conditiile prezentei legi.
In sensul legii, prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Conform art.30 alin.(1) din lege, lucrătorii politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
- in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti, i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
- in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
- daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si
irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal,
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
Totodată, prin derogare de la prevederile sus-mentionate, organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest
sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca nu exista acordul doar al unuia dintre parinti.
Notă: Declaraţiile prevăzute ca şi condiţii la călătoria minorului în străinătate trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr.52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.
Daca veti obtine incredintarea minorei si hotararea va ramane definitiva si irevocabila, atunci nu veti mai avea nevoie de consimtamantul sau la iesirea din tara.
Sansele dvs. tin exclusiv de probele pe care le veti administra in privinta incredintarii.
Nu exista in legislatia noastra posibilitatea obtinerii unei custodii comune.
Tatal daca doreste stabilirea unui program de vizita in cadrul procesului de divort, o poate solicita fie acum, fie pe cale separata.
Veti avea insa obligatia in situatia in care dvs, veti obtine incredintarea minorului si tatalui i se va stabili un program de vizita, sa comunicati acestuia orice schimbare de domiciliu, tocmai ca acesta sa-si poata exercita dreptul de vizita stabilit prin hotarare.
Hotararea de divort este atacabila cu apel si apoi cu recurs, iar din spusele sotului dvs. se pare ca veti avea parte de o " cursa lunga" asa ca inarmati-va cu rabdare si probe temeinice pentru a nu da gres.
Angajati avocat.
el este preot. si fiindca si-a luat angajamentul in fata episcopului k va duce o viata de celibatar...fiindk asea prevede leaga lor...ori celibatar ori insurat si fara preotie...i s-a impus sa termine procesul repede . si sper k dupa stabilirea programului de vizita sa nu mai faca recurs. pt binele meu cum ar fi mai bine...sa se termine din culpa comuna...sau sa demonstrez culpa exclusiva a lui...fiindca sunt dovezi clare in privinta asta...agresiune fizica si verbala. alungarea mea si a fetitei de la domiciliu parintilor lui unde locuiam. agresiuni di partea surorii lui care locuia cu noi in casa. mi-a fost oprita fetita anu trecut de el si mamalui si pe mn m-au alungat, si intre timp fetita a facut toxiinfectie alimentara, alimentatie ne fiind corespunzatoate pt varsta ei...dovedita cu acte medicale, meseria mea fiind de farmacist. dectate ori a luat fetita cand o aduce inapoi e mai mult bolnava ...ii fac tratament cate o saptamana , si iar o aduce bolnava....ne-am inteles sa o ia sambata si sa o aduca duminik dupa-amiaza asta pana pe 22 aprilie cand avem prima imfatisare,,,la care el nu vine. pot dovedi culta excusiva a lui?
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)
Trecerea granitei cu copii minori ContSters141938 ContSters141938 Sunt divortata copii sunt dati pentru crestere si ingrijire la mine cu hotarare definitiva si irevocabila vreau sa stiu daca la granita imi trebuie hirtie ... (vezi toată discuția)
Doresc sa plec din tara cu copiii Lili Sina Lili Sina Sunt o mama, in care Curtea de Apel Timisoara imi incredinteaza spre crestere si educare cei doi copii (17 si 12 ani), decizia fiind irevocabila, fara ca in ... (vezi toată discuția)