Buna ziua! De putin timp firma la care lucrez si-a mutat sediul in Otopeni. Initial am fost angajata si lucram in Piata Victoriei-Bucuresti; ma mai descurcam de minune doar cu abonamentul de metrou. Acum sunt nevoita sa plec la munca cu masina personala. I-am cerut angajatorului sa suporte macar o parte din contravaloarea benzinei, dar am fost refuzata. As vrea sa stiu daca am dreptul la rambursarea costului de transport, avand in vedere relocarea (daca da, care este legea). Multumesc din suflet!
Schimbarea sediului firmei nu il obliga pe patron la ceva. Conteaza doar daca in ccm exista vreo prevedere in acest sens si anume restituirea costului transportului.
Mai poate exista un aspect pe care sa-l invocati.
Locul muncii trecut in contractul individual de munca - daca acolo ar fi mentionat , de exemplu, magazin Piata Victoriei, nu poate sa va schimbe fara acordul dumneavoastra locul muncii, intrucat, fiind clauza a cim, nu se poate modifica decat bilateral.
Puteti solicita, in contrapartida pentru acceptul modificarii locului de munca, decontarea unor cheltuieli de transport.
Din pacate, nu aveti ceva concret de care sa va legati.
E loc numai de interpretari - daca aveati mentionata macar localitatea in cim se putea invoca o modificare a locului de munca. Formularea este insa generala - "sediul firmei".
Pe de alta parte s-ar putea asimila mutarea sediului in alta localitate cu schimbarea locului de munca. Si ea ar aparea ca unilaterala daca nu ati fost de acord sau daca nu aveti clauza de mobilitate.
Dar astea sunt doar speculatii.
Trebuie sa mai amintesc in final, totusi, ca angajatorul nu e obligat sa va asigure transportul in varianta dorita de dvs ci cum crede el de cuviinta - de exemplu sa va deconteze abonament pe linia de autobuz expres care trece prin localitatea Otopeni cu destinatia aeroport.