avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE

Buna ziua
aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în casa părinteasca (a bunicilor mei) şi au folosit terenul aferent - cam 1 ha de fâneaţă şi ea a decedat acum 2 săptămâni, unchiul meu are dreptul să se folosească de uzucapiune şi să devină proprietar pe casa şi teren? Succesiunea după bunici nu s-a facut şi ultima a murit bunica, în anul 1979.
Mama mai are vreun drept de moştenire pe casa părintească?
Cu mulţumiri, BC

Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 14:15, 23 Aprilie 2011
Unchiul meu a platit la primarie taxa de timbru judiciar si ne-a spus ca deschide proces ptr constatarea uzucapiunii.
Mama va fi citata in acest proces?
Putem interveni in acest proces?
Cu multumiriBC
probabil ca cererea de chemare in judecata va fi formulata impotriva mamei dvs ca mostenitoare a fostilor proprietari (bunicii dvs) - cel putin asa ar trebui. E posibil ca unchiul, pentru a-si inlesni victoria , sa formuleze cererea impotriva unitatii administrativ teritoriale (reprezentata de Primar)- in situatia asta Primarul ar trebui sa invoce exceptia lipsei calitatii procesuale pasive si sa indice pe mama dvs ca avand calitate.
Buna ziua,
revin cu o intrebare mai simpla.
Se poate ca un ginere sa uzucapeze proprietatea socrilor lui numai daca a locuit impreuna cu una din fetele acestora timp de 33 ani in casa batraneasca, in dauna restului de mostenitori? succesiunea nu a fost facuta niciodata dupa batrani.
Multumesc
Eu consider ca unchiul dvs a fost un simplu detentor precar si prin urmare nu poate uzucapa in acest moment. Pentru a uzucapa trebuia sa exercite o posesie utila, chiar daca ar fi fost de rea-credinta. Insa pentru faptul ca a folosit acea proprietate in calitate de sot al matusii eu spun ca a fost un simplu detentor precar.

Mai mult una dintre functiile uzucapiunii este de a-l sanctiona pe proprietarul nediligent, nepasator: in speta de fata nu se poate vorbi de o neglijenta a proprietarilor (bunicii dvs apoi mostenitorii acestora) - doar nu aveau sa-l dea afara din casa atat timp cat era sotul matusii.
1. Mama dvs.merge la notar si depune declaratia de acceptare dupa sora, pentru a o mosteni alaturi de sotul supravietuitor,caci alti m ostenitori nu mai sunt asa cum am inteles.(in 6 luni de la deces).
2.Daca deja s-a inceput un proces, asteptati citatia si consultati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Cat la suta mostenesc? catalinbadboy catalinbadboy Am o casa pe numele bunicilor, decedati amandoi, ei au avut 2 copii, mama si unchiul meu, decedati si ei......unchiul meu era casatorit, intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)