avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie creante
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie creante

nu prea sunt lamurit! cf codului fiscal creantele la bugetul local se prescriu in termen de 5 ani de la data cand creantele devin scadente si exigibile. In speta mea, exista o datorie de 2.000 lei de cand agentul comercial era platitor de TVA (intre timp nu mai este) tot timpul ii vin somatii pe care scrie ca data scadenta este data in care si primeste somatia (de exemplu ultima o primeste pe 5 mai si scrie ca data scadenta este 5 mai). Poate sa ma lamureasca cineva cu procedura asta, cum se prescriu, incepand de cand, cum e treaba cu penalitatile astea sau in fine cat mai multe date in legatura cu asta, terbuie sa recunosc ca nu prea ma pricep la dreptul asta fiscal :((
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:25, 11 Iunie 2008
Nu trebuie sa te pricepi la drept fiscal, deoarece instutia prescriptiei isi are regulile generale in Decretul nr. 167/19588, iar de esenta termenelor de prescriptie este intreruperea si suspendarea acestora. Somatiile emise nu fac decit sa intrerupa termenul de prescriptie potrivit procedurii fiscale.
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita este reglementata de art.131 din OG 92/2003 republicata care precizeaza:
"Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ANI DE LA DATA DE 1 IANUARIE A ANULUI URMATOR celui in care a luat nastere acest drept" si nu are nici o legatura cu faptul ca contribuabilul nu mai este platitor de TVA (eu nu inteleg cum a reusit sa-si modifice vectorul fiscal si sa devina neplatitor).
Procedural ,executarea silita incepe prin comunicarea somatiei conform art 145 din acelasi act normativ
"1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu.

(2) Somaţia cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), următoarele: numărul dosarului de executare; suma pentru care se începe executarea silită; termenul în care cel somat urmează să plătească suma prevăzută în titlul executoriu, precum şi indicarea consecinţelor nerespectării acesteia"

Daca vrei ,facem o contestatie ,dar trebuie sa am mai multe date ,caci din experienta, astia de la ANAF nu stiu multe, dar sunt foarte "chitibusari " la procedura
dar somatiile acestea au ca efect intreruperea presciptiei?
Da, daca sunt facute cu indepinirea cerintelor legii...
robingo a scris:

In speta mea, exista o datorie de 2.000 lei de cand agentul comercial era platitor de TVA (intre timp nu mai este) tot timpul ii vin somatii pe care scrie ca data scadenta este data in care si primeste somatia (de exemplu ultima o primeste pe 5 mai si scrie ca data scadenta este 5 mai).

Nu mai exista agentul economic?? sau a fost scos din evidenta ca platitor de TVA??Fii mai explicit.

Alte discuții în legătură

Prescriptie extinctiva impozite si taxe locale Ioan Seria Ioan Seria Buna seara, Va supun atentiei o situatie pe care trebuie sa o solutionez pentru o viitoare clienta. Concret, clienta mea, a avut si mai are inca mai multe ... (vezi toată discuția)
Amenzile de circulatie silvia159 silvia159 Intrebare despre amenzile poliţiştilor. Locale, rutiere Sunt diferenţe între ele ? Amenzile de circulatie si cele rutiere în ce condiţii se prescriu. ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii petroniki petroniki Nu am achitat impozitul pt locuinta si masina,plus amenzile de la circulatie de vreo 3 ani.Va rog sa-mi spuneti daca aceste datorii se prescriu?Multumesc! (vezi toată discuția)