avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale PRESCRIPTIE EXTINCTIVA IMPOZITE SI TAXE LOCALE
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

PRESCRIPTIE EXTINCTIVA IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Buna seara,

Va supun atentiei o situatie pe care trebuie sa o solutionez pentru o viitoare clienta.
Concret, clienta mea, a avut si mai are inca mai multe probleme financiare, din cauze pe care nu sunt in masura sa le comentez.
Din acest motiv, nu am mai platit impozitul pe locuinta si pe masina de 10 ani.
Nu a fost tulburata in nici un fel, in afara de faptul ca, asa cum se prevede in codul de procedura fiscala , i -a emis si postat pe internet o somatie de plata a impozitelor.
Anual, ii vine de la primarie situatia cu sumele de plata a imozitului, asa cum se intocmeste de catre directiile de impozite si taxe locale, respectiv pe categorii de impozite, amenzi, penalitati,etc, inclusiv cu debitul total pe anii anteriori si suma de plata pe anul curent.
Dar impozitul restant a fost calculat numai ca suma total , ca suma iar penalizarile de intarziere la fel.
Intrebare.?
Cum pot determina Directia de Taxe si Impozite locale s aimi dea o situatie cu defalcarea pe ani si cu calculul exact al penalizarilor?
Intreb asta deoarece conform art. 123, daca nu ma insel creantele bugatre si penalitatile la acestea se prescriu sau mai exact , asa cum scrie la art 21 din codul d eprocedura fiscala :"se sting", in 5 ani de la data scadentei, incepand cu anul urmator celui pentru care s edatoreaza impozitul.
Inteleg ca sunt naiv iar DITL-ul nu o sa imi dea niciodata asa o situatie dar trebuie s aincerc, preliminar actiunii in constatare pe care o voi depune in instanta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: maria2015 , utilizator 15:30, 17 Februarie 2015
D-le avocat , la fel ca si dvs. , ma indoiesc ca o vi se dea raspuns la solicitarea dvs. , insa consider ca trebuie sa incercati ... in instanta totul o sa se rezolve.. cu plata impozitului pe ultimii 5 ani asa cum prevede codul de procedura fiscala .
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Din greseala, mi-ati schimbat sexul. Sunt , sau asa cred eu, un domn
si eu stiam ca sunt prescriptibile in 5 ani, dar un coleg al ns a postat aici odata ca mai nou, sunt imprescriptible.. o sti el cumva o reglementare mai noua, habar nu am.. daca va intereseaza, verificati!
Dac nu a indicat actul normativ care prevede aceasta modicficare a codului fisca cum putem sa il credem?
Titlul de creanta este, potrivit art.110 alin 3 Cod procedura fiscala, actul prin care se stabileste si se individualizeaza creanta fiscala, iar acest titlu devine Titlu executoriu conform art.141 alin.2 la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege. Avand in vedere acest lucru, Directia de impozite si taxe are obligatia de a emite Titlurile executorii pe ani, termene scadente si pe categorii de impozite, si nu pe suma totala cum spuneti ca a procedat. Probabil a emis un singur titlu executoriu in care a inscris o suma totala restanta , pt a nu se observa ca exista impozite pt care s-a prescris dreptul de a cere executarea silita. Oricum, instanta trebuie sa verifice fiecare titlu executoriu (teoretic, cel putin :) )
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
MarcV, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere datorii bugetare ani_catalina ani_catalina Creanta privind taxa pe cladiri din perioada 1996 - 2000 beneficiaza de prescriptia prevazuta in art. 98 lit.a din OG nr.11/23 ian. 1996, intrucat Serviciul ... (vezi toată discuția)
Creante bugetare sca baloisibaloi sca baloisibaloi In anul 2005 se efectuiaza un control de fond in urma caruia se dispune plata unor creante catre bugetul de stat. In urma acestui act de control se emite ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare - titlu executoriu emis de catre primarie. ce sanse am de castig? mariusstoican mariusstoican Buna ziua, Vreau sa depun o contestatie la executarea impotriva unui titlu executoriu emis de catre primarie. Suma datorata reprezinta impozite locale(casa ... (vezi toată discuția)