avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale PRESCRIPTIE EXTINCTIVA IMPOZITE SI TAXE LOCALE
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

PRESCRIPTIE EXTINCTIVA IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Buna seara,

Va supun atentiei o situatie pe care trebuie sa o solutionez pentru o viitoare clienta.
Concret, clienta mea, a avut si mai are inca mai multe probleme financiare, din cauze pe care nu sunt in masura sa le comentez.
Din acest motiv, nu am mai platit impozitul pe locuinta si pe masina de 10 ani.
Nu a fost tulburata in nici un fel, in afara de faptul ca, asa cum se prevede in codul de procedura fiscala , i -a emis si postat pe internet o somatie de plata a impozitelor.
Anual, ii vine de la primarie situatia cu sumele de plata a imozitului, asa cum se intocmeste de catre directiile de impozite si taxe locale, respectiv pe categorii de impozite, amenzi, penalitati,etc, inclusiv cu debitul total pe anii anteriori si suma de plata pe anul curent.
Dar impozitul restant a fost calculat numai ca suma total , ca suma iar penalizarile de intarziere la fel.
Intrebare.?
Cum pot determina Directia de Taxe si Impozite locale s aimi dea o situatie cu defalcarea pe ani si cu calculul exact al penalizarilor?
Intreb asta deoarece conform art. 123, daca nu ma insel creantele bugatre si penalitatile la acestea se prescriu sau mai exact , asa cum scrie la art 21 din codul d eprocedura fiscala :"se sting", in 5 ani de la data scadentei, incepand cu anul urmator celui pentru care s edatoreaza impozitul.
Inteleg ca sunt naiv iar DITL-ul nu o sa imi dea niciodata asa o situatie dar trebuie s aincerc, preliminar actiunii in constatare pe care o voi depune in instanta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: maria2015 , utilizator 15:30, 17 Februarie 2015
d-le marcv. dumneavoastra considerati ce doriti, din moment ce somatia este o masura de executare silita, aceasta intrerupe termenul de prescriptie.
Buna ziua,

Am si eu o intrebare legata cumva de acest subiect. Este vorba despre scadenta la impozitele datorate bugetelor locale.
Potrivit art. 255 din codul fiscal, impozitele pe cladiri si teren se platesc in doua rate pana la 31 martie si 30 septembrie.
In acest caz, 31 martie este termenul scadnt pentru jumatate din valoarea impozitului?
Art. 119 din C.P.F. zice ca penalitatile de intarziere se calculeaza de la data scadentei.
Unii considera ca scadenta acestor ogligatii de plata este la 31 decembrie a anului respectiv.
Dvs cum considerati?
Legat de prescriptie: orice act de executare intrerupe timpul de prescriptie insa orice act de executare de care a luat la cunostinta debitorul.
Daca se comunica si nu este o dovada in acest sens nu intrerupe procesul de prescriptie, precum si daca se refuza primirea.
Lucratorul de la oficiul postal are obligatia sa va comunice de la cine ati primit si ce....dupa care decideti daca primiti sau nu :)
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Am detinut o cladire din 1996 pana in 2012 cand s-a dat o sentinta definitiva si irevocabila de anulare a contractului de vanzare cumparare. In mai 2013, ca urmare a nu stiu carei legi noul proprietara obtinut punerea in posesie a acestei cladiri.
Am facut cerere de returnare a impozitului pe cladire catre Directia Generala de Impozite si Taxe locale Bucuresti dar ei mi-au restituit impozitul doar din 2013 cand a intrat noul proprietar in posesie si pana in 2014, in conditiile in care din 2012 exista o sentinta de anulare a contractului de vanzare cumparare.
Acum intrebarea mea este cu ce articol de lege pot sa fundamentez cererea mea de restituire a impozitului. Si cel mai important este: am inteles ca exista o lege care iti permite sa soliciti restituirea impozitului pe cladire pe ultimii 5 ani. Stiti cumva despre ce lege ste vorba, ce articol si cam care sunt conditiile de indeplinit?

Va multumesc anticipat!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere datorii bugetare ani_catalina ani_catalina Creanta privind taxa pe cladiri din perioada 1996 - 2000 beneficiaza de prescriptia prevazuta in art. 98 lit.a din OG nr.11/23 ian. 1996, intrucat Serviciul ... (vezi toată discuția)
Creante bugetare sca baloisibaloi sca baloisibaloi In anul 2005 se efectuiaza un control de fond in urma caruia se dispune plata unor creante catre bugetul de stat. In urma acestui act de control se emite ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare - titlu executoriu emis de catre primarie. ce sanse am de castig? mariusstoican mariusstoican Buna ziua, Vreau sa depun o contestatie la executarea impotriva unui titlu executoriu emis de catre primarie. Suma datorata reprezinta impozite locale(casa ... (vezi toată discuția)