Va salut
Am o nelamurire cu privire la procurile autentice, asa cum este reglementat in CPC art.68. Ce spune articolul:Art. 68
"Procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata sau de reprezentare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata; in cazul cand procura este data unui avocat, semnatura va fi certificata potrivit legii avocatilor.
Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si trecuta in incheierea de sedinta.
Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecatii, chiar daca nu cuprinde nici o aratare in aceasta privinta; el poate fi insa restrans numai la anumite acte sau pentru anumita instanta.
Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea.
Asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv.
De asemenea asistarea de catre avocat nu este ceruta la judecatorii cand partea este reprezentata prin sot sau ruda pana la al patrulea grad inclusiv.
Art. 69
Recunoasterile privitoare la drepturile in judecata, renuntarile, cum si propunerile de tranzactie nu se pot face decat in temeiul unei procuri speciale.
Avocatul care a asistat pe o parte la judecarea pricinii, chiar fara mandat, poate face orice acte pentru pastrarea drepturilor supuse unui termen si care s-ar pierde prin neexercitarea lor la timp. El poate sa exercite de asemenea orice cale de atac impotriva hotararii date; in acest caz insa, toate actele de procedura se vor indeplini numai fata de partea insasi."
Caz concret:
In instanta, o parte contesta dreptul unui secretar de primarie de a reprezenta doua persoane cu care NU ESTE RUDA. Motivul: este functionar public si in acest caz, nu reprezinta institutia unde este angajat.
Reprezentantul invoca faptul ca are procura de reprezentare notariala si ca, s-a modificat legea prin care erau interzise activitati juridice functionarilor publici.
Instanta, a constatat ca, procurile de reprezentare a celor doua persoane eliberate de un notar public, intruneste elementele necesare care sa permita functionarului public reprezentarea in instanta a celor doua persoane.
In interpretarea mea, o persoana poate fi asistata (reprezentata) de:
- avocat;
- consilier juridic;
- secretar de primarie sau Cj de primarie- in cazul in care reprezinta interesele institutiei unde lucreaza;
- sot, sotie, rude pana la gr IV;
Concluzia mea, instanta a dispus nelegal ca persoana respectiva are dreptul de a reprezenta in instanta alte persoane, care nu ii sunt ruda.
Si, inca o nelamurire: zice art 68 ca, persoanele care reprezinta, altele decat avocat, nu pot pune concluzii.
Atunci, persoana in cauza, care are studii juridice, poate pune concluzii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns:
s_mari , utilizator
15:38, 6 Aprilie 2011