O Hotarare judecatoreasca prin care o Primarie este obligata sa te puna in posesie cu un teren este echivalenta cu un raport juridic? Pot sa i se aplice acestei Hotarari judecatoresti dispozitii legale(hotarari de consiliu) ce apar ulterior( nu existau cand s-a nascut hotararea judecatoreasca)?
:-/ N-ati vrea sa incercati sa ne expuneti mai pe romaneste problema. pentru ca impresia mea e ca ati deschis prima pagina din dreptul civil de anul I si vi s-a parut ca ceva seamana cu ceva.
Raport juridic inseamna o relatie sociala reglementata de norma de drept... dar ce are asta cu prefectura, pardon, primaria, nu pricep..
"Raport juridic" este denumirea generica pentru relatiile dintre doua sau mai multe parti parti care au interese diferite.
Hotararea judecatoreasca este obligatorie. De obicei, in astfel de situatii, Primaria este obligata la plata unor daune interese cominatorii (Sa zicem, cate 20 lei/ fiecare zi de intarziere) care se acorda doar daca s-au cerut.
Nerespectarea hotararii judecatoresti este chiar infractiune...
Am sa ma explic. Am o Hotarare judecatoreasca prin care o primarie de sector(care imi oferea teren extravilan in compensare pentru terenul meu intravilan )este obligata sa ma puna in posesie cu un teren in intravilanul sectorului. La data la care Hotararea a ramas definitiva si irevocabila investita cu titlu executor(mai 2004) era in viguare HCGMB nr.267/2000( Planul Urbanistic General-PUG).Acest PUG impartea sectorul respectiv in doua zone-una intravilana si una extravilana, situatie pe care a avut-o in vedere Instanta la luarea deciziei(proces pe L18/1991)
Dupa 6 luni de la pronuntare (nov.2004) este data o alta Hotarare de consiliu HCGMB nr.194/nov.2004 care printr un artificiu ce numai la noi poate fi gasit, transforma zona extravilana in zona intravilana!
Astfel primaria imi ofera aceleasi terenuri dinainte de proces dar care acum au devenit intravilane.
Stiu din Decizia nr.52/2007 a ICCJ CA ,,ca potrivit prev. art.15 alin(2) din Constitutie si art
.1 din Codul civil, legea civila nu retroactiveaza si ca nu este posibil ca unui raport juridic sa i se aplice o dispozitie legala care nu exista atunci cand el s-a nascut.,,
Intrebarea mea era daca pot fi extinse aceste prevederi si la o Hotarare judecatoreasca in raport cu o Hotarare de consiliu data ulterior si care anuleaza practic scopul procesului si valoarea sentintei. Este obligata Primaria sa aplice Hotararea judecatoreasa pe intravilanul care era la data pronuntarii sau pe intravilanul din prezent. Am senzatia ca m-am judecat degeaba!
In hotarare este identificat terenul pe care trebuie sa-l primiti, sau este obligata Primaria, la modul general, sa va puna in posesie pentru un teren aflat in intravilan?
Cum suna dispozitivul hotararii?
Comisia locala este oblgata sa faca punerea in posesie pe un teren in intravilanul sectorului( nu este precizata locatia)-dispozitiv.
In motivare este precizat ca Comisia are obligatia sa faca punerea in posesie pe un teren intravilan de aceasi valoare sau pe vechiul amplasament.