avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta presedintiala

gol
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2008
mather, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:15, 11 Iunie 2008
Cel mai bine este sa discutati personal cu un avocat care va face ce trebuie in cauza dumneavoastra. Aveti o situatie destul de complexa...
Art. 581 Cod procedura civila
(1) Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
(2) Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
(3) Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
(4) Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
__________
Alineatul 3 a fost modificat prin art. I pct. 213 din O.U.G. nr. 138/2000.

Art. 582
(1) Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
(2) Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
(3) Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
(4) impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Una din principalele instituţii ale dreptului familiei o reprezintă ocrotirea minorilor. Importanţa folosirii ordonanţei preşedinţiale, în scopul apărării intereselor minorilor, este unanim recunoscută.
Principalele măsuri de ocrotire a minorilor care se pot lua pe calea ordonanţei preşedinţiale sunt:
- stabilirea domiciliului minorilor.
- restituirea copilului de către soţul care l-a luat în mod abuziv.
- încredinţarea minorului spre creştere şi educare.
- dreptul părinţilor de a avea legături personale cu minorul.
- întreţinerea minorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lilianabh lilianabh Buna ziua! Initial am cerut revenirea la numele de fata,apoi am facut recurs pt.pastrarea numelui avand in vedere prejudecatile din Romania,pt.a fi pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara FURDI74 FURDI74 buna....sotia mea este separata de mine de citeva luni.,,,,copilul in virsta de 10 ani este la mine......ea nu este interesata mai deloc de copil,nu il ajuta ... (vezi toată discuția)