va voi expune neregulile angajatorului meu si va voi ruga frumos sa imi dati raspunsuri la nelamuririle mele.
pentru inceput, pe adeverinta eliberata de angajator (am avut nevoie pentru un credit) scrie ca salariatul beneficiaza de bonuri de masa in valoare de 165 lei lunar. de 22 luni de cand sunt angajata la aceasta firma nu am primit nici un bon de masa si, evident, nu am semnat nicaieri pentru ele. pot cere acordarea lor retroactiv pentru toata perioada?
a doua problema: lucrez duminica (sunt agent vanzari si pot dovedi prin chitanta verde ce ramane la mine). mentionez ca doar din decembrie am inceput sa primesc chitantier cu 3 chitante (albastra, rosie, verde), deci nu detin dovada acestor duminici lucrate decat din luna a 12 a 2007. pot cere plata tuturor duminicilor din cele 22 luni lucrate? exista la firma chitantele rosii, dar eu ma indoiesc ca firma va recunoaste acest lucru.
a treia nelamurire: nu am beneficiat de concediu de odihna in 2006 si 2007. daca plec de la firma acestea imi vor fi platite?
a patra problema: se restrange activitatea firmei, postul meu se desfiinteaza iar un alt agent de pe alta zona va veni pe zona mea. se fac presiuni foarte mari sa imi dau demisia, ba chiar mi s-a spus azi ca "de luni nu mai vii". le-am spus ca legal este sa beneficiez de somaj, dar mi s-a spus ca in firma asta nu aexistat niciodata asa ceva si nici nu o sa existe. ce pot face? repet, presiunile sunt foarte mari, in ultimile luni chiar mi s-au dat din ce in ce mai putini bani, tocmai pentru a ma face sa plec. mentionez de asemenea ca de 22 de luni eu nu am semnat nici un stat de plata, banii nu au fost virati pe un card, pur si simplu mi-a fost trimis un plic prin sofer, de multe ori cu doar 200 lei. nu am avut probleme financiare pentru ca sotul meu castiga foarte bine. pot cere plata salariului retroactiv?
ce se intampla daca imi retin din incasari sumele datorate?
Puteti sa ii actionati in judecata pentru drepturile cuvenite si neacordate pentru ultimii 3 ani. Actiunea nu se timbreaza, dar e bine sa fiti ajutata de un avocat.
In nici un caz sa nu va retineti sumele petnru salariu din incasari!!
Pentru neregulile savarsite cu privire la raporturile juridice de munca de catre angajtorul dvs va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei de judecata.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pentru anul 2007, când din motive neimputabile salariatului, acesta nu şi-a efectuat integral concediul de odihnă pe anul în curs, restul de concediu se va acorda până la sfârşitul anului următor (in speta, 2008), în perioada solicitată de salariat.
Multi angajatori spun: "nu vreau eu sa te trimit in somaj" ! Primirea indemnizatiei de somaj nu depinde de angajator (din punct de vedere legal) ci de faptul daca solicitantul indeplineste conditiile legale. Angajatorii, care se considera niste "semizei", pot doar sa intarzie acest lucru. Adreseaza-te la ITM, corpul de control.
va multumesc pentru raspunsuri. as mai avea o intrebare: pot solicita in instanta plata unor daune morale (cred ca se numesc daune interese)? daca da, credeti ca ma va ajuta sa beneficiez de asistenta unui avocat? si inca ceva: sediul angajatorului se afla in alta localitate. la care ITM trebuie sa depun plangere?
Puteti cere in instanta plata unor daune morale si cel mai bine ar sa fiti asistat de un avocat. Pentru a face sesizarea trebuie sa mergeti la ITM din orasul in care firma isi are sediul sau in Bucuresti la Inspecia Muncii din str Radu Voda